ThroneFest: een festival waar black metal fanaten zich thuis voelen.

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni, twee data die elke rechtgeaarde black metal liefhebber al lang heeft ingekleurd, is het weer zover: een nieuwe editie van ThroneFest te Kuurne. Zaal Kubox zal weer daveren onder het donkere geweld van zo maar liefst zeventien bands.

Wij, van MUSIKA, willen je toch nog vlug wat duiding geven. In alfabetische volgorde kan je er van volgende bands gaan genieten.

*Almyrkvi is een gezelschap uit Ijsland dat sinds 2013 is en zich muzikaal laat gelden aan de hand van atmospheric black metal. De discografie van de band telt momenteel slechts een full-album.

*Coldborn is een Belgisch black metal project rond Norgaath die je misschien ook kent van Enthroned, Grimfaug en / of Nightbringer.

*Deiphago is een drietal uit de Filipijnen dat een mix brengt van black metal en death metal. Men begon reeds in 1989 aan het uitbouwen van een muzikale carrière onder een andere naam, terwijl de band ook al een paar keer op non-actief stond, maar sinds 2004 lijkt er geen vuiltje meer aan de lucht, want vijf full-albums sieren ondertussen de discografie van de heren.

*Gaerea is een black metal band uit Portugal die pas in 2016 werd opgestart en vorig jaar met een goed gesmaakt debuutalbum (‘Unsettling Whispers’) uitpakte.

*Impaled Nazarene werd in 1990 opgestart als Mutilation maar al vlug de naam wijzigde. Dit Finse black metal gezelschap uit de buurt van Oulu heeft reeds een heel uitgebreide discografie met o.a. twaalf full-albums.

*Krater is een Duits black metal vijftal dat in 2003 werd opgestart. De heren hebben drie full-albums op de markt waarvan ‘Urere’ (Eisenwald, 2016) het meest recente is.

*Panzerfaust komt uit de buurt van Mississauga, Ontario, Canada alwaar de band in 2005 werd opgestart. De discografie van dit black metal kwartet telt momenteel drie full-albums, al dateert het meest recente wel reeds van 2013 (zes jaar gelden dus).

*Satyricon is een Noorse black metal die vorig jaar nog furore maakte op het Alcatraz Metal Fest. De band draait al ettelijke jaren op het vernuft van vocalist en multi-instrumentalist Satyr en drummer Frost. Satyricon werd in 199o opgestart als Eczema, maar nog geen jaar later was de huidige naam een feit. De band heeft tot nu toe negen full-albums op de markt waarvan ‘Deep Calleth Upon Deep’ (Napalm Records, 2017) het meest recente is.

*Seth is een Franse black metal band uit de buurt van Bordeaux die in 1995 werd opgestart om er tien jaar later de brui aan te geven. Sinds 2011 is de band terug actief. Op deze editie van ThroneFest zal de band integraal het debuutalbum ‘Les Blessures De L’Âme’ (1998) brengen.

*Shining is een black metal gezelschap uit Zweden. De band ontstond in 1996 als Voorhees, maar lang gebruikte men die naam niet. Deze heren hebben reeds elf full-albums op de markt waarvan ‘X-Varg Utan Flock’ het meest recente is. Verwar deze band niet met hun Noorse naamgenoot.

*srd is een Sloveens black metal gezelschap dat een voorgeschiedenis heeft als Terrorfront die terug gaat tot 2012. Sinds 2017 gebruiken de heren de huidige naam. Een eerste full-album werd ondertussen op de markt gebracht.

*Svartidauði is een band uit Ijsland en de naam kan je ongeveer vertalen als “zwarte dood”. De band werd in 2002 opgestart en zorgde o.a. reeds voor een aantal demo’s, ep’s en twee heel goed ontvangen full-albums waarvan ‘Revelations Of The Red Sword’ (Van Records, 2018 – voor een bespreking: zie onze rubriek CD review).

*Taake komt uit Noorwgen, waar de band in 1993 werd opgestart als Thule. Twee jaar later, in 1995, werd de naam gewijzigd tot Taake. Hun discografie telt ondertussen zeven full-albums waarvan ‘Kong Vinter’ (Dark Essence Records, 2017) het meest recente is.

*The Committee is een internationaal gezelschap dat zich muzikaal uitdrukt aan de hand van atmospheric black metal waarin je ook wat invloeden uit doom kan waarnemen. De discografie van deze band bestaat momenteel uit een ep en twee full-albums.

*Uada is een Amerikaanse melodic black metal band die het op tekstueel vlak over paganisme, duisternis en de natuur heeft. Het drietal, dat in 2014 werd opgestart, heeft reeds twee knappe albums op de markt waarvan ‘Cult Of A Dying Sun’ (Eisenwald, 2018) het meest recente is.

*Varathron is een Griekse black metal band die reeds sinds 1988 actief is. Het gezelschap stond mee aan de wieg van de “Helleense black metal scene” maar heeft “slechts” zes full-albums op de markt waarvan het heel knappe ‘Patriarchs Of Evil’ (Agonia Records, 2018) het meest recente is.

*Watain is een Zweedse black metal band die in 1998 ontstond. De discografie van deze heren telt zes full-albums waarvan ‘Trident Wolf Eclipse’ (Century Media, 2018) het meest recente is. Wij, van MUSIKA, zagen de band reeds een aantal keer live aan het werk en waren steeds onder de indruk van deze topper.

Dit zijn voor ons alvast zeventien goede redenen om je tickets voor deze editie van ThroneFest te gaan bestellen. Meer info vind je alvast op www.thronefest.be

Foto’s Satyricon @ Alcatraz Metal Festival 2018: Bianca Lootens.