Vircolac: Masque

Vircolac betekent zoveel als “weerwolf” in het Roemeens. Als albumtitel kozen de heren van Vircolac voor het Franse ‘Masque’, wat masker wil zeggen. Vanwaar komen de heren dan? Euh, Dublin, Ierland? Nuja, we zijn allemaal wereldburgers zeker? Daarbij, als je debuut zo’n kwaliteitsvolle death metal laat horen mogen voor mijn part de strofen in het Swahili zijn en het refrein in het Zweeds. De band vond het ideale evenwicht tussen sfeerschepping en sterke death metal. Voor eens komt de bas duidelijk tot zijn recht in het geluid. Alhoewel de productie niet overdonderend is krijgt ze voor ons toch een dikke voldoende. Zanger Loaghaire heeft geen straffe grunt, maar een verstaanbare, rauwe schreeuw die bij deze muziek beter past. Bij onze favorieten horen als eerste opener ‘Titan’ die je meteen in het album sleurt met een actief springerig begin, waarna men begint te vertragen tot het refrein, om daarna terug de gekte in te springen. Een oorwurm van een track trouwens die culmineert in chaos om de riffs (en één enkel keyboardstuk) het geheel te laten af te ronden. Ook ‘So I Hang From A Wretched Tree’ bekoorde ons enorm. Het is een sfeervol nummer, die een redelijke emotie prijsgeeft voor death metal te zijn. Het is trouwens een perfect bewijs dat Ieren een gevoelsmatig volk zijn. Maar dat zijn enkel voor ons de uitschieters. Elke song hier bewijst zich, en de meerderheid draagt een zekere spanning in zich mee. De band speelt graag met zowel tragere stukken als uitbarstingen en kan dit organisch in elkaar laten overgaan. Zo goed als alle nummers zitten vlot tegen de vijf minuten, doch zijn ze voorbij zonder je er erg in hebt. Vorig jaar waren er in de underground heel interessante albums die zowat onder de radar bleven (Cryptivore, Atavisma, Gateway,…). We hopen dan ook dat Vircolac niet hetzelfde lot beschoren is want als death metalfan kan je eigenlijk niets anders dan hier dol op zijn.

Levi De Luycker (92)

Sepulchral Voice Records

Tracklist: 1. Titan 2. Tether & Wane 3. So I Hang From A Wretched Tree 4. Masque 5. Snake Among Man 6. The Long Trail 7. End Of A Beginning