Bat: Axestasy (ep)

Afgaande op het artwork van deze ‘Axestasy’, een heel simpel zwart-wit geval, hadden we Bat thrash met een demogeluid toegeschreven. Het soort muziek die doet denken aan een jonge Sodom, Dark Angel of Destruction, inclusief pre-adolescente snorren. Bat speelt echter speed metal met een scheut thrash die niet bepaald een grimmige productie opzoekt. De bandleden zijn trouwens geen nobele onbekenden. Basgitarist / vocalist Ryan Waste en gitarist Nick Poulos zijn beiden terug te vinden in zowel Volture als Thrashgiganten Municipal Waste. Drummer Felix Griffin speelt dan weer in M.O.D. naast Billy Milano. Bij de start van het album (‘Wild Fever’) komt er al een Motörhead groove om de hoek kijken, die de speed metal een vuil tintje geeft, met de cleane gitaarlijnen als melodieuze tegenkanting. ‘Long Live The Lewd’ trapt het geheel dan weer een versnelling hoger, en legt een ruw geluid voor die wild riffs in het rond gooit. ‘Ice’ is dan weer een trage stamper, die opent met een duidelijk marsgehalte. Hier lonkt men meer naar een headbangsessie dan naar een wilde moshpit. ‘Ritual Fool’ is dan weer rechttoe rechtaan speed metal waar een strakke ritmesectie present tekent. Als intermezzo krijgen we dan weer ‘Slash Of The Blade’ wat ons als een niemendalletje uit een John Carpenterfilm overkomt. Afsluiten doet men met de titeltrack. ‘Axestasy’ opent met gitaarwerk die wat aan Ryan Waste zijn hoofdband doet denken, daarna spelen vooral de riffs de hoofdrol. Deze ep was onze eerste kennismaking met Bat. Ons lijken ze vooral een project waar de fun centraal staat. De speed / thrash metal kent ook een hoog rock ‘n roll gehalte, en men lijkt door de refreinen ook een catchy meerwaarde te bezitten. Fans van Motörhead, Venom en Municipal Waste zullen hier wel wat mee kunnen aanvangen, verwacht echter niets origineel.

Levi De Luycker (78)

Hells Headbangers

Tracklist: 1. Wild Fever 2. Long Live The Lewd 3. Ice 4. Ritual Fool 5. Slash Of The Blade 6. Axestasy