Filtheater: Blight Of Sempiternal Putrefaction

Om maar met de deur in huis te vallen, we hebben niet genoten van deze ‘Blight Of Sempiternal Putrefaction’. Het Amerikaanse Filtheater brengt brute death metal waar onze haren recht van gaan staan. Wie zijn idee was het om die gekke drumsound zo op de voorgrond te mixen? De gitaar en bas word er gewoon door ondergesneeuwd. De lelijke putgrunt lijkt ons ook gewoon nonsens te spuwen op de achtergrond (waarschijnlijk niet in een microfoon maar een leeg conservenblik). Wanneer je de gitaar wel hoort lijkt die als een spuwende vulkaan vanuit het niets op te duiken om even snel terug een bocht te nemen. En dat is dit album wel, een rare wending van bochten, waaruit geen enkele songstructuur blijkt te zitten. Doen de heren zomaar iets? Naarmate het album vordert lijken deze euvels wel wat minder te worden, zo klinkt het slagwerk met momenten normaal en sluipt er toch wel wat structuur in de nummers. Maar nooit genoeg om ondergetekende over de streep te trekken, al durven we wel zeggen dat het tweede luik van ‘Blight Of Sempiternal Putrefaction’ ons meer ligt dan het eerste. Maar tegen dan is het kwaad al geschied, en staan we met één voet buiten de deur. De chaotische sound is immers meer een trip naar een naargeestige dimensie, maar dan één die ons niet weet op te slokken. Waarschijnlijk zullen er wel mensen zijn die hier raad mee weten, vermoedelijk om als soundtrack te gebruiken terwijl men mierenhopen met een vergrootglas tot as reduceert. Maar voor uw dienaar is deze Filtheater eventjes een brug te ver.

Levi De Luycker (50)

Memento Mori

Tracklist: 1. Malevolent Transcendece 2. Faceless Caverns 3. A Veiled Loathing Throne 4. Monologues Of Reverance 5. Swallowed At Dusk 6. Vapors Of Human Sacrifice 7. Unwelcome Illuminated Curiousity 8. Amorphous Bulging Appendages 9. Chalice Made Of Bone