Vltimas: Something Wicked Marches In

Krijgen we met Vltimas een nieuwe “superband” in death metal landschap? Als het aankomt op namen kan deze line-up in ieder geval zo beschouwd worden. Vltimas werd opgestart door gitarist Rune Eriksen (o.a. Aura Noir, ex-Mayhem). Ook zijn kompanen kunnen adelbrieven in het genre voorleggen. Op drums (en extra gitaren) vinden we Flo Mounier (Cryptopsy), terwijl Dvaid Vincent (Morbid Angel) het vocale aspect voor zijn rekening neemt. Maar ook muzikaal klinkt dit death metal trio snoeihard en nemen ze geen genoegen met een klein opstootje van adrenaline. Nee, negen nummers lang ramt het trio je genadeloos tegen het canvas met een donkere, maar hels brutale sound. Die wordt, meestal toch, aan een gedreven en energieke snelheid door je strot geramd, zonder te vergeten om af en toe wat gas terug te nemen zodat er voldoende variatie in de nummers steekt die ervoor zorgt dat dit album boeit van begin tot einde. Een korte, duister klinkende, intro opent ‘Something Wicked Marches In’, waarna de rauwe vocalen ervoor zorgen dat het nummer aan kracht en tempo wint. Een diepe duisternis is bijkomend gegeven. Daarna gaan de heren op dit elan verder en mag je blij zijn dat je na ‘Praevalidus’ en ‘Total Destroy!’ nog niet onder de graszoden ligt. Vooral dat laatste nummer maakt indruk: een eerder kort nummer dat als snelheidsduivel die niets ontziet terwijl het over je heen dendert. “Total Destruction, Total Destroy” wordt er door de micro gebruld en dan weet je het natuurlijk wel. Er wordt even wat gas terug genomen, op gebied van tempo althans, tijdens ‘Monolith’ zonder aan kracht of aan duisternis in te boeten, om er dan terug snoeihard tegenaan te kunnen gaan tijdens het energieke ‘Truth And Consequence’. Een heel pak tempo en ritme wisselingen bepalen ‘Last Ones Alive Win Nothing’, terwijl ‘Everlasting’ langzaam op gang komt om dan niets ontziend onder stoom te komen. Met ‘Diabolus Est Sanguis’ wordt je meteen onder de voet gelopen aan een heel stevig tempo, iets wat ook van toepassing is met de dreigende kracht van ‘Marching On’. Vltimas levert met ‘Something Wicked Marches In’ een machtig debuut af dat, helaas, voor de death metal fanaat, na iets meer dan achtendertig minuten ten einde is. Maar niets weerhoudt je ervan om meteen op de “repeat-knop” van je cd-speler te drukken zodat je je opnieuw kan laten onderdompelen in de brutale, donkere muzikale wereld die Vltimas je aanbiedt.

Luc Ghyselen (88)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Something Wicked Marches In 2. Praevalidus 3. Total Destroy! 4. Monolilith 5. Truth And Consequence 6. Last Ones Alive Win Nothing 7. Everlasting 8. Diabolus Est Sanguis 9. Marching On