Cellar Darling: The Spell

Ondertussen weten we denkelijk allemaal dat aan de basis van Cellar Darling een meningsverschil bij Eluveitie lag. En al heb ik het helemaal niet zo voor ruzies, toch moeten we de betrokkenen dankbaar zijn dat ze het oneens waren. Het gevolg is nu dat we in plaats van één fantastische band er twee hebben. Binnenkort brengt Eluveitie een nieuw pareltje uit. Ondertussen is Celllar Darling toe aan zijn tweede chef d’oeuvre. Ik vermoed dat velen geen zier geven om Cellar Darling, aangezien het eerste album een beetje aan de aandacht ontsnapt is. Persoonlijk vond ik ‘This Is The Sound’ een heel goed album. Zelf zat ik met het vooroordeel dat het live zich zou gaan vertalen in een beetje een flauwe bedoening. Nooit was ik meer fout. Wie Cellar Darling reeds aan het werk zag, zal het met mij eens zijn dat het een fantastische live-ervaring betreft. Daar is Anna Murphy zelf in grote mate voor verantwoordelijk. Haar schijnbaar ongemak op een podium, haar schijnbare onmondigheid zijn slechts enkele aspecten van de rijke persoonlijkheid die Anna Murphy is. Ik weet één ding zeker: Anna Murphy is begaafd met een uitzonderlijk muzikaal talent en dit album is daar het mooiste bewijs van. Al van de eerste seconden had ik een sterk vermoeden dat ‘The Spell’ een meesterwerk zou zijn. Na drie nummers ben ik al volledig in de ban van de stem van Anna en van de muziek van Cellar Darling. Dit heeft alles wat een album zou moeten hebben met als added bonus Anna Murphy’s stem. In een wereld waar je blijkbaar moet zingen als een neuroot om succes te hebben, zouden we beter deze nachtegaal als uithangbord gebruiken van hoe een stem moet / mag / kan klinken. Over de muziek zal ik kort zijn: inventieve metal songs naar een hoger niveau gebracht door Anna’s instrumenten. Dit is klasse van het niveau Led Zeppelin, Rainbow, etc. Sommigen gaan dit klasseren onder progressieve rock. Dit album overstijgt wel elke genre. Er is misschien één naam die in de buurt komt van Cellar Darling: The Gentle Storm. Vraag me niet naar hoogtepunten. Dit album is één langgerekt hoogtepunt. Het gebeurt spijtig genoeg nog weinig dat een album me zo sterk aangrijpt. Het is ook niet gemakkelijk om langs alle platgetreden paden nog een weg te vinden die mensen toont hoe schoon en adembenemend muziek kan zijn. Dit is puurheid zoals je er nog maar zelden aantreft. Anna Murphy has put a spell on me.

Frederik Blieck (99)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Pain 2. Death 3. Love 4. The Spell 5. Burn 6. Hang 7. Sleep 8. Insomnia 9. Freeze 10. Fall 11. Drown 12. Love Pt 2 13. Death Pt 2