Nightrage: Wolf To Man

De roots van Nightrage liggen in Griekenland waar Marios Iliopoulos de band opstartte in 2000. Kort daarna verhuisde hij naar Gothenborg, Zweden en naam daar met een compleet nieuwe line-up een doorstart. Nightrage staat voor melodic death metal en is met ‘Wolf To Man’ aan zijn achtste full-album toe. Die kregen, in het algemeen, sterk wisselende kritieken te verwerken terwijl wij, van MUSIKA, best wel te spreken zijn over het werk van dit gezelschap. Dit is ook het geval met deze ‘Wolf To Man’ die twaalf tracks telt, goed voor een kleine drie kwartier stevig muzikaal vertier. We geven het toe: we hebben wel een zwak voor melodic death metal en zijn daardoor misschien niet geheel onpartijdig. Toch mogen we stellen dat Nightrage hier knappe melodieën aan stevige kracht koppelt, en net dat waarderen we hier enorm. Nee, we worden niet omvergeblazen door het gezelschap dat tegenwoordig bestaat uit Marios Iliopoulos (gitaar), Ronnie Nyman (vocals), Magnus Söderman (gitaar), Francisco Escalona (bass) en Dino George Stamoglou (drums). Maar we moeten toegeven dat een stevige ritme tandem, de krachtige riffs, de agressieve vocalen en vooral de melodieuze gitaarsolo’s een goede impact hebben op ons gemoed. Dat het vijftal ook eens wat durft buiten de afgebakende lijntjes van het (sub)genre kleuren, waarderen we zelfs nog meer. Zo zijn we enorm te spreken over de opbouw van ‘Desensitized’ met een speelse maar erg soepele basslijn en de mooie afwisseling tussen de stevige fragmenten en de rustgevende stukken. Nog een track die er hier boven uit springt is ‘Arm Aim Kill’ dat opnieuw een paar rustiger fragmenten telt, maar uiteindelijk uitgroeit tot een stevig uit de kluiten gewassen nummer dat erom schreeuwt om tijdens live concerten te worden meegebruld. Het korte instrumentale afsluitende ‘Lytrosis’ is ook een buitenbeentje, en eentje die, naar onze bescheiden mening, niet echt hoeft op dit album. De overige tracks blijven eerder mooi op de uitgetekende paden van het genre marcheren: dit betekent dat men melodieus te werk gaat zonder aan kracht in te boeten en dat men agressief uit de hoek kan komen zonder aan souplesse in te boeten. Misschien is Nightrage geen absolute top, maar ‘Wolf To Man’ staat duidelijk geen slecht figuur in een verzameling melodic death metal.

Luc Ghyselen (85)

Despotz Records

Tracklist: 1. Starless Night 2. Wolf To Man 3. Embrace The Nightrage 4. Desensitized 5. God Forbid 6. By Darkness Drawn 7. The Damned 8. Arm Aim Kill 9. Gemini 10. Disconnecting The Dots 11. Escape Route Insertion 12. Lytrosis