Tanagra: Meridiem

Het uit Portland, Oregon afkomstige Amerikaanse progressive power metal gezelschap Tanagra timmert reeds sinds 2010 aan een muzikale carrière. Met een goed ontvangen debuutalbum, ‘None Of This Is Real’ (2015), zette het vijftal – Erich Ulmer (bass), Josh Kay (gitaar), Steven Soderberg (gitaar), Tom Socia (vocals) en Chris “Stu” Stewart (drums) – zich voor het eerste op de metalkaart. Nu, zo’n vier jaar later is het kwintet er terug met de opvolger. ‘Meridiem’ telt slechts zeven tracks, maar die zijn samen goed voor een kleine vijfenzestig minuten muzikaal luisterplezier. De heren openen meteen met het titelnummer, een nummer dat je meteen meer dan elf minuten zoet zou moeten houden. En alhoewel het nummer goed is opgebouwd, kracht en melodie mooi samen hand in hand gaan, er een pak afwisseling in tempo en ritme te horen is, kan het nummer de aandacht van ondergetekende niet van begin tot einde vasthouden. Grootste schuld daaraan, denken we toch, is het wat vlakke stemgeluid van Tom, een euvel dat eigenlijk nog wel opduikt tijdens de overige tracks, zij het dat het dan minder gevoelig, minder storend klinkt (of zijn we dan zijn timbre reeds gewoon geworden?). Toch bevat ‘Meridiem’ (het album dan) voldoende ingrediënten die we erg kunnen waarderen. Zo zijn we bijvoorbeeld zeer te spreken over ‘Silent Chamber’ dat een mooie opbouw kent, tal van wisselingen in tempo en ritme laat horen, een mooie inventieve gitaarsolo bevat, en een heel knappe break op viool laat horen. Maar als we het album in zijn geheel overschouwen, blijven we toch een beetje met een wrang gevoel zitten op vocaal vlak. De bands in dit (sub)genre die we echt appreciëren hebben allen en uitstekende om niet te zeggen een schitterende vocalist in de rangen, en net dat missen we hier, zodat we vrezen dat Tanagra enkel zal weggelegd worden door de fans van van de band zelf. Maar we kunnen ons natuurlijk altijd vergissen.

Luc Ghyselen (72)

Independent Release

Tracklist: 1. Meridiem 2. Sydria 3. Etheric Alchemy 4. Silent Chamber 5. The Hidden Hand 6. Across The Ancient Desert 7. Witness