Helheim: Rignir

‘Rignir’ is het tiende full-album van het Noorse Helheim, een gezelschap dat voor een mooie mix van black metal en Viking metal staat met teksten die het hebben over de Noorse mythologie. Op dit nieuwe werkstuk vind je acht knappe composities die zowel stevige black metal erupties laten horen als heel beklijvende en intense stukken waarin melodie en en zelfs melancholie het hoogste woord voeren. Het zorgt in ieder geval voor een heel knap muzikaal werkstuk die je een klein uurtje meevoert op een geweldige reis doorheen de rijke Noorse mythologie. Dat wij geen snars hebben begrepen waarover de heren het eigenlijk zouden kunnen hebben – we verstaan de taal immers helemaal niet – is zeker geen belemmering om ons te laten meeslepen in de geweldig beklijvende sound van het viertal. Vanaf de eerste klanken van opener ‘Rignir’ tot en met de laatste intense tonen van afsluiter ‘Vetrarmegin’ blijft Helheim onze aandacht vasthouden dankzij mooie afwisselingen in zowel tempo en ritme, kracht en zachtheid, finesse en rauwe ruwheid en muzikaal vernuft. Voeg daar ook een heel pak aan afwisseling in vocalen aan toe gaande van rauwe en ruwe stemmen, tot koorzang en prachtige cleane stemmenpracht, en je verkrijgt een intens beklijvend muzikaal beeld waarvoor Helheim verantwoordelijk is. Wij vragen ons nu al af wie dit album dit jaar in dit (sub)genre nog zal overtreffen.

Luc Ghyselen (96)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. Rignir 2. Kaldr 3. Hagl 4. Snjóva 5. Ísuð 6. Vindarblástr 7. Stormviðri 8. Vetrarmegin