Thorondir: De Wandrers Mär

Het Duitse Thorondir kiest ervoor om zich muzikaal uit te drukken aan de hand van black metal / pagan metal. Sinds hun opstart in 2007 zorgde dit gezelschap reeds voor twee full-albums: ‘Düsterwald’ (2008) en ‘Aus Jegen Tagen’ (2011). Met dit nieuwste werkstuk, ‘Des Wandrers Mär’, probeert men acht jaar na het vorige album de draad weer op te nemen. De eerste twee albums laten bij ons niet echt een belletje rinkelen en zakten dan ook nogal rimpelloos weg. Met ‘Des Wandrers Mär’ zou het toch anders moeten zijn: we horen immers een gedreven en krachtige band aan het werk met goed gearrangeerde nummers. We gaan Thorondir nu zeker niet bij de absolute toppers in het genre gaan rekenen, maar alle ingrediënten die nodig zijn in het (sub)genre komen mooi aan bod op dit derde album van het zestal. We krijgen krachtige, goed uitgebalanceerde nummers te horen met stevige, rauwe vocalen die worden afgewisseld met mooie cleane vocalen en koorzang. Een stevige onderbouw van bass en drums, krachtige riffs, melodieus gitaarwerk, en een pak toetsen die elk eventueel gaatje mooi dicht pleisteren. De heren – Kevin Wienerl (vocals (growls)), Fabian Wienerl (keyboards, synthesizers), Michael Ney (gitaar, vocals (clean)), Florian Striegl (bass), Dominik Hautmann (gitaar, vocals (clean)) en Alexander Göhl (drums) – zorgen hier voor elf nummers die geprangd zitten tussen een intro (‘Prolog’) en een outro (‘Epilog’). Die twee instrumentale stukjes vinden we niet echt een meerwaarde – en eigenlijk moet het knetterend vuurtje in aanvulling met wat instrumentale muziek tijdens ‘Den Göttern Zu Ehr’ van ons ook niet – maar de eigenlijke nummers zijn best wel aangenaam om horen. Naast kracht komt er immers ook een pak melodie aan bod en het geheel klinkt best wel aanstekelijk zodat liefhebbers van het (sub)genre deze ‘Des Wandrers Mär’ zeker een kans mogen geven en dit aan een luisterbeurt onderwerpen.

Luc Ghyselen (72)

Trollzorn

Tracklist: 1. Prolog 2. Rache Durch Das Schwert 3. Fenriswolf 4. Dunkle Zeichen 5. Thoron 6. Tiefe Narben 7. Den Göttern Zu Ehr 8. In Der Weite Ein Licht 9. Das Totenheer Von Barathir 10. Durch Des Adlers Augen 11. Schwarze Flut 12. Berserkerwut 13. Epilog