Qantice: The Anastoria

Qantice is een Frans symphonic metal gezelschap dat in 2002 werd opgestart. Het gezelschap is met deze ‘The Anastoria’ aan zijn derde full-album toe, terwijl ook reeds een viertal demo’s werden uitgebracht. De line-up wijzigde reeds een aantal keer en bestaat nu uit David Åkesson (vocals, trompet), Tony Beaufils (gitaar, banjo, bouzouki, synths en orkestratie), Alexandra Laya (viool), Christine Lanusse (bass) en Aurélien Joucla (drums). Voor dit album riep de band de hulp in van tal andere muzikanten om hun sound van extra accenten te voorzien: teveel om allemaal op te gaan sommen. Maar het zorgt wel voor een mooi uitgebalanceerd geheel waarin ieder accent van tel is. Koorgezang is er een van, maar de schitterende vocale bijdrage van Riccardo Cecci (opera tenor, Luca Turelli’s Rhapsody) tijdens ‘Fractal Universe’ verdient zeker een speciale vermelding. Trompet, banjo, bouzouki en viool worden door de leden van de band zelf bespeeld, maar ook fluit, hobo, Ierse doedelzak, trombone, piano, bombardon, fagot komen aan bod en zorgen er voor dat Qantice toch een apart plaatsje in de symphonic metal wereld mag claimen. Vooral de viool krijgt een prominente rol aangemeten in de sound van de band. Het gezelschap zorgt met dit nieuwe album alvast voor een knap geheel. Twaalf nummers lang wordt je meegenomen op hun reis die je meevoert in een sci-fiction verhaal dat geen moment verveelt en dat je meevoert op een trip met grootste cinematografische grandeur en een pak bombast. Het lang uitgesponnen ‘Timeline Tragedy’ is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Verwacht je dus aan een pak schitterende vocalen, uiterst knap gearrangeerde nummers met voldoende ruimte om een aantal speciale accenten te liggen, heel sterk inventief gitaarspel, mooie drumpatronen en veel spotlights op het uitmuntende vioolspel. Liefhebbers van het genre – ik denk hierbij speciaal aan fans van Rhapsody Of Fire – hebben er alvast een album bij om te koesteren.

Luc Ghyselen (90)

Pride & Joy Music PJM 11855

Tracklist: 1. Gone Astray 2. Once upon A Sun 3. Without A Hero 4. Petrified Manor 5. River’s Can’t Fly 6. Cosmic Sway 7. Little Knight’s Oath 8. Fractal Universe 9. Krooner 10. Timeline Tragedy 11. Mad Clowns 12. Farewell To The Edge Of The World