Atlas Pain: Tales Of A Pathfinder

Atlas Pain is een Italiaans gezelschap dat in 2013 werd opgestart door Samuele Faulisi (vocals, gitaar, keyboards). Het duurde een tijdje vooraleer hij de juiste mensen vond om de band gestalte te geven maar uiteindelijk gaat Atlas Pain sedert 2015 verder met Riccardo Floridia (drums), Louie Raphael (bass) en Fabrizio Tartarini (gitaar). Het viertal zorgt voor een gedreven en energieke mix van epic folk metal en pagan metal. Wij, van MUSIKA, waren reeds zeer te spreken over het debuutalbum van de band, ‘What The Oak Left’ (2017 – Scarlet Records SC 316-0), en zijn dit nu opnieuw over deze ‘Tales Of A Pathfinder’. Toch werden we verrast over door de opener – een kort stukje “toneel” – die niet echt nauw aansluit bij folk en / of pagan metal, maar wel de juiste inleiding is voor dit album. ‘The Coldest Year’ zet immers het eigenzinnige verhaal van ‘Tales Of A Pathfinder’ in gang in die zin dat elke track je meeneemt op een korte reis naar een onbekend land en verloren gewaande culturen. Vanaf ‘The Moving Empire’ zit het immers goed bij Atlas Pain: kracht, energie en zelfs brutaliteit wordt gebruikt met melodieuze stukken, opzwepende fragmenten en rustgevende momenten om je aandacht te trekken. Het plaatje klopt meteen tot in de perfectie. De muziek straalt evenwicht uit tussen melodie en brute kracht en ook vocaal zorgt het viertal mist rauwe growls, stevige grunts, mooie cleane zang en koorzang voor een pak variatie. Het is een zinderende reis geworden met zowel beklijvende, mysterieuze en / of opzwepende momenten doorheen de mooi uitgewerkte fantasiewereld van Atlas Pain. En net als de opener vinden we het afsluitende ‘The First Sight Of A Blind Man’ muzikaal niet echt passend bij de sound van de band. Het is immers een kort nummer geworden met enkel piano klanken en wat bijgevoegde sounds die perfect zou passen tijdens een aftiteling van een film. Maar het zorgt wel voor een mooi passend einde van deze intense rit met acht uiterst knap opgebouwde nummers in het (sub)genre.

Luc Ghyselen (88)

Scarlet Records SC 356-0

Tracklist: 1. The Coldest Year 2. The Moving Empire 3. Hagakure’s Way 4. Ódauðlegur 5. The Great Run 6. Kia Kaha 7. Baba Jaga 8. Shahrazād 9. Homeland 10. The First Sight Of A Blind Man