The Nightmare Stage: When The Curtian Closes

The Nightmare Stage is een Amerikaanse progressive power metal band die liefhebbers van theatrale, bombastische metal zou moeten kunnen bekoren. Met ‘When The Curtain Closes’ is het huidige vijftal – er zijn al een paar wijzigingen in de line-up gebeurd sinds de opstart in 2008 – toe aan zijn tweede full-album. Het debuut, ‘Free Admission For The Damned’ (2010), ging hier volledig onopgemerkt aan ons voorbij. ‘When The Curtain Closes’ telt tien tracks, samen goed voor iets minder dan een uur muzikaal vertier. Tien tracks die mooi opgebouwd worden en mooi gearrangeerd werden. Ik had het in het begin enkel wat moeilijk met het stem timbre van Scott Oliva, maar dat euvel beperkte zich echt wel enkel tot het absolute begin en de allereerste luisterbeurt. Intussen zijn we best vertrouwd geraakt aan het vocale en kunnen we dit, net als het muzikale kader, echt naar waarde schatten, want de man zorgt zowel met cleane krachtige vocalen als met hoge uithalen voor heel knappe prestaties! Verder zorgen krachtige drumpatronen, mooie, pulserende basslijnen, krachtige riffs, melodieuze gitaarsolo’s, en knappe toevoeging van toetsen die mooie accenten leggen, maar nergens te veel aandacht opeisen, voor een erg sterk geheel dat blijft boeien van begin tot eind. Liefhebbers van theatrale en bombastische progressive power metal worden hiermee echt op hun wenken bediend en we zien The Nightmare Stage dit ook allemaal waar maken op een groot, stevig aangekleed podium. Terwijl we het eerste werkstuk dus nog onopgemerkt aan ons voorbij lieten gaan, zijn we er ons wel degelijk van bewust dat dit niet het geval zal zijn indien The Nightmare Stage ons een derde werkstuk aanbiedt!

Luc Ghyselen (85)

Pure Steel Records PSRCD177

Tracklist: 1. A Demented Impresario 2. Returns Again 3. The Infamous 4. Dark Skies 5. Finding Home 6. This Is The End 7. Future I See 8. Hellbound 9. From Below 10. Curtain Closes