Murg: Strävan

Murg is een Noors black metal duo – Vargher (bass, gitaar, vocals) en Urzul (gitaar) – dat met ‘Strävan’ zijn derde album aflevert. De heren proberen je eerste nog op het verkeerde been te zetten met een rustige, melodieuze gitaar intro maar trekken dan alle registers open met hun beukend, krachtig en zwaar black metal geweld aangevuld met de bijpassende zware, rauwe vocalen die door merg en been snijden. Zo horen we black metal wel graag: zonder veel tierlantijntjes krachtig op je gemoed inbeukend met nu en dan een kort intermezzo om even op adem te komen zodat je nekspieren even wat rust gegund worden. Murg doet dit op deze ‘Strävan’ acht nummers lang, meteen goed voor zo’n veertig minuten black metal plezier. Zoals gemeld bouwen ze sporadisch een heel kort moment van rust in, zodat er voldoende afwisseling in hun sound te vinden is, en de aandacht eigenlijk nooit echt verslapt. Vernieuwend is allemaal niet, maar dat hoeft echt de pret niet te drukken. Enig nadeel bij deze ‘Strävan’ is het feit dat er geen van de tracks echt bovenuit steekt die de aandacht extra kan trekken, maar anderzijds krijg je ook een album waar niet een track minder is dan de andere: een stevige, krachtige constante lijn op gebied van niveau is hier wel degelijk voorhanden.

Luc Ghyselen (80)

Nordvis Produktion NVP 104

Tracklist: 1. Ur myren 2. Strävan 3. Berget 4. Renhet 5. Korpen 6. Tre stenar 7. Altaret 8. Stjärnan