Backyard Babies: Silver & Gold

Het Zweeds Backyard Babies ontstond in 1989. Drie jeugdvrienden – Andreas “Dregen” (gitaar), Johan Blomquist (bass) en Peder Carlsson (drums) – hebben een bandje genaamd Tyrant, maar zijn niet echt tevreden over de vocalen. Dus wordt de vocalist aan de deur gezet en komt ene Nicke Borg (vocals, gitaar) in het vizier. De naam wordt gewijzigd tot Backyard Babies en sindsdien is dit viertal een knappe muzikale carrière aan het uitbouwen die hen reeds twee Zweedse Grammy Awards opleverde. Met ‘Silver & Gold’ is het viertal in nog steeds dezelfde line-up (!) toe aan zijn achtste full-album. ‘Silver & Gold’ wijkt niet echt af van het stramien dat de band succes opleverde: een mix van hard rock, glam metal, sleaze en punk rock. De tien knap opgebouwde gebalde songs nemen ons terug mee naar een tijd toen MTV en meer bepaald Headbangers Ball populair was bij hard rock / metal liefhebbers. Dit betekent dus aanstekelijk rockende nummers die allen vrij radiovriendelijk klinken. De nummers worden gebouwd op een krachtig en stevig fundament van drums en bass. Strakke riffs, punctuele gitaarsolo’s en krachtige cleane vocalen zijn de overige ingrediënten die de nummers uitmaken. Slechts een nummer wijkt een beetje af van dit elan. Het afsluitende ‘Laugh Now Cry Later’ klokt immers af na iets meer dan zes minuten en is met voorsprong een langste nummer op dit album (geen van de overige nummers haalt de vier minuten). Piano, gitaar en zang zijn de ingrediënten van deze track die ook een heel stuk gevoeliger klinkt dan de overige nummers en aan een heel rustig tempo wordt afgewerkt, zonder dat dit een zeemzoet nummer is geworden. Backyard Babies bewijst met deze ‘Silver & Gold’ dat ze na dertig jaar nog steeds een factor zijn om rekening mee te houden in het (sub)genre.

Luc Ghyselen (78)

Century Media

Tracklist: 1. Good Morning Midnight 2. Simple Being Sold 3. Shovin‘ Rocks 4. Ragged Flag 5. Yes To All No 6. Bad Seeds 7. 44 Undead 8. Sliver And Gold 9. A Day Late In My Dollar Shorts 10. Laugh Now Cry Later