The Picturebooks: The Hands Of Time

The Picturebooks … een mij onbekende band uit Duitsland opgestart in 2009 als trio: Fynn Grabke (gitaar, vocals), Philipp Mirtschink (drums) en Tim Bohlmann (bass). Na twee albums verliet die laatste de band en tot op heden gaat het resterende tweetal als duo verder. Terwijl die eerste twee albums nog een mix van garage rock en indie rock lieten horen, trekt The Picturebooks vanaf het derde album, ‘Imaginary Horse’ (2014), eerder de kaart van blues en rauwe blues rock die me doet denken aan The Black Keys. Dit is op hun vijfde album, deze ‘The Hands Of Time’, niet anders. Er wordt immens beklijvend geopend met het a capella gebrachte ‘Horse Of Fire’, meteen kippenvel tot en met! Vanaf het tweede nummer, ‘Howling Wolf’, creëert The Picturebooks dan hun daadwerkelijke sound. Een samensmelting van rauwe rudimentaire blues en rock in een krachtige, energieke en gedreven setting. Een harmonica maakt zijn opwachting in het begeesterende ‘Like My World Explodes’. Wij zijn pas drie nummers ver en ik zit me al af te vragen waarom ik nog nooit van deze band heb gehoord terwijl ik een massa aan concerten / festivals – zowel blues, rock en metal – afschuim. ‘The Hands Of Time’ sluit iets nauwer aan bij traditionele (North Mississippi Hill Country) blues (artiesten als R.L. Burnside, Junior Kimbrough en T-Model Ford schieten door mijn gedachten). ‘The Day The Thunder Arrives’ is dan weer iets meer garage rock gericht, zonder de blues uit het oog te verliezen. Met een dwingend en stuwend drumpatroon trekt ‘Electric Nights’ zich op gang: blues en rock gaan weer mooi hand in hand verder. Country en western à la Ennio Morricone maakt zijn opwachting tijdens ‘Rain’, terwijl Chrissie Hynde (The Pretenders) haar stem leent tijdens het mooi opgebouwde ‘You Can’t Let Go’ waar rock, blues en roots muziek samen smelten tot een beklijvend geheel met een ware stemmenpracht en een hypnotiserende harmonica: gewoonweg schitterend. Het tempo wordt de hoogte ingejaagd voor het energieke en gedreven ‘Lizard’ dat je gemakshalve als garage rock kan bestempelen, waarin een mooi staaltje rauwe slide gitaar te horen is. ‘Tell Me Lies’ klinkt als een samentrekking van rauwe bluesrock en een heel oude fieldhollersong. Klopt het wel degelijk dat deze The Picturebooks uit Duitsland afkomstig zijn en niet uit een of ander lang vergaten plaatsje ergens in Mississippi? Het afsluitende ‘The Rising Fall’ kiest opnieuw voor blues als voornaamste ingrediënt. Maar dankzij de intrigerende vocalen blijf je echt wel bij de les, terwijl de drumpatronen er voor zorgen dat je ongewild mee wiegt op het ritme. Wauw, elf nummers lang zo bij de keel gegrepen worden … het is al een tijdje geleden dat ik nog zo daar een album geraakt werd: woorden schieten me bijna te kort. Ik heb slechts een minpuntje aan te merken: “waarom is het reeds afgelopen na iets meer dan zevenendertig minuten?”

Luc Ghyselen (98)

Century Media

Tracklist: 1. Horse Of Fire 2. Howling Wolf 3. Like My World Explodes 4. The Hands Of Time 5. The Day The Thunder Arrives 6. Electric Nights 7. Rain 8. You Can’t Let Go 9. Lizard 10. Tell Me Lies 11. The Rising Fall