Gods Forsaken: Smells Of Death

“Zin in een daverend brutaal streepje death metal?”, dan is ‘Smells Of Death’, het tweede full-album van het Zweedse Gods Forsaken je ding. Gods Forsaken ontstond in 2016 en debuteerde niet onaardig met ‘In A Pitch Black Grave’, een negen tracks tellend album in 2017. Nu zijn de heren – Jonny Pettersson (vocals), Gustav Myrin (lead gitaar), Alwin Zuur (gitaar), Anders Biazzi (bass, gitaar) en Brynjar Helgetun (drums) – er terug met een negen tracks tellend vervolg. Negen tracks die dynamisch, agressief en brutaal uit de speakers knallen zonder echt veel franjes: gewoon rechttoe, rechtaan keihard beuken. Krachtige riffs, melodieus gitaarsolo’s, stuwende basspatronen, gedreven en strakke drumroffels, én bijpassende growls: het is allemaal perfect voor handen. Vanaf de eerste noot van opener ‘Smells Of Death’ tot de laatste afsluitende klank van ‘The Curse Of Matul’ grijpt Gods Forsaken je bij je nekvel, schudt je krachtig en immens stevig door elkaar, en laat je voor dood achter. ‘Smells Of Death’ passeert in nauwelijks iets meer dan veertig minuten, maar niets weerhoudt je ervan om de rit een tweede maal, een derde … keer uit te zitten. Echte uitschieters kwamen niet langs, miskleunen al helemaal niet en als we er dan echt eentje moeten uitpikken, dan kiezen we, na wat wikken en wegen, voor ‘The Process Of Death’ dat uiterst gedreven en energiek weer geeft waarvoor Gods Forsaken staat: death metal van de bovenste plank. Maar bedenk wel dat we bij een volgende luisterbeurt misschien wel voor een compleet ander nummer kiezen, want elk nummer valt bij ons in de smaak. Indien je de kans krijgt om de band live mee te maken, weet dan dat niet Brynjar de ezelsvellen teistert maar wel Pelle Ekegren.

Luc Ghyselen (80)

Soulseller Records

Tracklist: 1. Smells Of Death 2. They Crawl 3. From The Inside They Came 4. In The Pit We Shall Gather 5. The Process Of Death 6. Dead And Buried 7. The Dead Laughed 8. Birth Of Insanity 9. The Curse Of Matul