Cities Of Mars: The Horologist

Het Zweedse Cities Of Mars staat voor een mix van doom en stoner metal en dat reeds sinds 2014. Het trio – Danne Palm (bass, vocals), Johan Kuchler (drums, vocals) en Christoffer Norén (gitaar, vocals) – is met ‘The Horologist’ toe aan zijn tweede full-album na een ep (‘Celestial Mistress’, 2016) en het debuutalbum, ‘Temporal Rifts’, uit 2017. ‘The Horologist’ gaat op de ingeslagen weg verder. Het album telt acht uit de kluiten gewassen tracks die zich langzaam, slepend en sloom in je brein proberen te nestelen. Het geheel klinkt dan ook heel krachtig met laag gestemde gitaren, slepende basslijnen en dreunende drums. Het is duidelijk dat dit op het langzame karakter van doom geënt is en sfeer van oneindige droefenis en duister meekrijgt. De vocalen worden daar aan dit even trage tempo overheen gegoten. En net die vocalen zijn voor ondergetekende een afknapper, want die worden eerder geschreeuwd dan gezongen. Voeg daaraan toe dat vele nummers een gelijkaardige opbouw kennen, dat het genre niet erg veel variatie verdraagt, en je begrijpt dat we niet ten volle geboeid bleven luisteren naar dit schijfje. Of dit rechtgeaarde doom fanaten er moet van weerhouden om dit een kans te geven? Heel zeker niet, want daar zowel de ep als het debuut op een aantal goede kritieken kon rekenen, zal dit ongetwijfeld nu ook met ‘The Horologist’ het geval zijn. Wij vallen gewoon niet voor de geschreeuwde zang en hadden op iets meer variatie in tempo en ritme gehoopt.

Luc Ghyselen (68)

Ripple Music

Tracklist: 1. Necronograph 2. Trenches Of Bahbelon 3. Inner Sanctum, Outer Space 4. Hydrahead 5. The Last Electric Dream 6. The Floating Museum 7. Work Song 8. Lines In the Dark