Beorn’s Hall: In This Granite Realm

Het Amerikaanse Beorn’s Hall is er terug met zijn derde full-album. Beorn’s Hall werd in 2016 en levert sinds 2017 elk jaar reeds een nieuw album af zodat ze met deze ‘In His Granite Realm’ al aan nummer drie zitten. ‘Mountain Hymns’ uit 2017 zette de eerste koers uit: een mix van black metal en pagan metal. Met ‘Estuary’ (2018) liet het gezelschap invloeden uit death metal en doom toe in hun sound. Nu, met deze ‘In This Granite Realm’ krijg je de verder zetting van hun sound die, naar onze smaak althans, uiterst eigenzinnig klinkt. Uiterst zware en stevige momenten worden afgewisseld met eerder kalm folky passages en alles wat er tussenin zit komt eveneens aan bod. Maar het zijn de vocalen die ons hier opzadelen met een ongemakkelijk gevoel. De soms bijna onverstaanbare rauwe en ruwe vocalen vinden we niet zo mooi om aan te horen, daar tegenover staat dat er ook cleane vocalen en beter verstaanbare ruwe vocalen passeren, en die vinden we dan wel best OK. ‘In This Granite Realm’ telt slechts zes nummers, maar een aantal overschrijden met gemak de tien minuten grens en die nummers staan dan wel garant voor tal van tempo en ritmewisselingen, maar dus ook met tal van aangepaste vocalen en een pak daarvan vinden wij, maar dat is natuurlijk onze mening, niet zo geslaagd. Toch is het, bij momenten, echt wel genieten geblazen. Zo zijn we echt in de ban van het beklijvende korte ‘Berglmir (The Call From Beyond)’ met zijn prangende pagan vocalen en de al even naar pagan gerichte instrumentale afsluiter ‘Bronze Age Spellcraft’ bekoort ons ook enorm. Toch is deze ‘In This Granite Realm’ geen album dat we blindelings willen aanraden: beluister eerst zelf voor je overgaat tot aankoop. En ja, dit album is verkrijgbaar als vinyl of als cd. Kies je voor die laatste versie, dan krijg je er nog een extra nummer bij: hun versie van Bathory’s ‘Foreverdark Woods’.

Luc Ghyselen (68)

Naturmacht Productions NP 101

Tracklist: 1. Distant Torches – Baldr’s Theme 2. Old Men Of The Mountain 3. Berglmir (The Call From Beyond) 4. To Ride At Midnight 5. In His Granite Realm 6. Bronze Age Spellcraft