Sinnrs: Profound

Sinnrs is een Deens duo – Nero (vocals, gitaar, keyboards) en Maestus (drums) – dat in 2017 werd opgestart om hun visie op een mix van klassieke muziek en extreme muziek weer te geven. Beide heren hebben al een pak ervaring in lokale bandjes, maar willen met Sinnrs een stap verder gaan. ‘Profound’ is daar de eerste stap van geworden, want het tien tracks tellend symphonic black metal album mag gehoord worden. ‘Profound’ opent met het korte instrumentale ‘Nihil’ dat je opzadelt met een beklijvend en ongemakkelijk gevoel niets dan onheil voorspellend om je in een donkere tijd onder te dompelen. Vanaf de tweede track, ‘To Derive Eden’s Flame’, barst dat onheil dan echt open: kracht, agressie, brutaliteit en een pak melodie gaan hier hand in hand samen verder. Het is een track die meteen de toon zet: snelle drumpatronen, rauwe vocalen, krachtige riffs zorgen voor de black metal zijde van het gebeuren, het orkestrale frame en de orkestrale ornamenten vervolledigen het nummer. Koorzang opent ‘The Storm Of I’, waarna opnieuw de eerder opgesomd ingrediënten die de sound van het duo uitmaken terug samen worden gebundeld tot een knap geheel. ‘Lift My Bones’ gaat op dit elan verder met tal van knappe onverwachte tempo en ritmewisselingen zodat je je zeker niet verveelt. Bij het instrumentale ‘Renowned Praetorians’ zie je een Romeinse centurion zijn groep marcherend door de straten van het Oude Rome leiden, waarna ‘No Promise To Mankind’ de draad weer opneemt mits een duistere, onheilspellende intro waar dan met mondjesmaat black metal elementen worden aan toegevoegd. De combinatie black metal en klassieke muziek blijkt eens te meer te werken. Met ‘It Calls Me’ krijg je waarschijnlijk het krachtigste nummer op dit album te horen dat afsluit met een enorm bombastisch einde. Ook de overige nummers blijven een mooie symbiose verzorgen van black metal en klassieke muziek die voor een dreigende, duistere sfeer zorgt. Met ‘Profounds’ heeft Sinnrs een mooi visitekaartje afgeleverd die best naar meer smaakt. Liefhebbers van symphonic black metal kunnen hiermee alvast een tijdje verder.

Luc Ghyselen (82)

Rockshots Records / Extreme Metal Music

Tracklist: 1. Nihil 2. To Derive Eden’s Flame 3. The Storm Of I 4. Lift My Bones 5. Renowned Praetorians 6. No Promise To Mankind 7. It Calls Me 8. Et Sic Incipit 9. Watch Her Soul Burn 10. Commemorate None