Tyr: Hel

Tyr is terug. zes jaar is uiteraard een beetje lang om twee albums te overbruggen. Al die tijd is Tyr in de media spotlights blijven staan, soms om de goede redenen (schitterende live shows), vaak ook om de verkeerde redenen (de ganse controverse rond het slachten van walvissen, banden met fascisme). Ik ga hier geen betoog pro of contra voeren, maar het uitsluitend over de muziek hebben. Er is al genoeg inkt gevloeid over de vermelde negatieve thema. Ik denk er het mijne van. Wat ik ook denk is dat het huidige album sterk opent met ‘Gates Of Hell’ en ‘All Heroes Fall’. ‘Ragnars kvæði’ is zo’n typisch Tyr nummer met sterke vocalen in het Faroërs vermengd met metal die geheel en al hun eigen stijl is, zeg maar een mix van progressief, folk metal, death en klassieke metal. ‘Garmr’ en ‘Sunset shore’ zijn twee sterke nummers. ‘Downhill Drunk’ is gewoon OK. ‘Empire Of The North’ mag je dan weer een hoogtepunt noemen. ‘Far From The Worries Of The World’ is er één met een dubbel gevoel. Ik kan moeilijk stellen dat het een slecht nummer is; aan de andere kant klinkt het mij wat te voorspelbaar en te simpel. Vanaf ‘King Of Time’ tot afsluiter ‘Álvur kongur zit het echter gebeiteld. Dit maakt dat we van een sterk album kunnen spreken. Tyr is en blijft een speciale band, enerzijds voldoende populair, anderzijds eigengereid. Ze onderbrengen in folk metal is niet precies genoeg. Tyr is en blijft een genre apart op zichzelf. Metal Blade legt de fans weer extra in de watten met speciale vinyls, met box sets met combo packs, etc.

Frederik Blieck (88)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Gates Of Hel 2. All Heroes Fall 3. Ragnars kvæði 4. Garmr 5. Sunset Shore 6. Downhill Drunk 7. Empire Of The North 8. Far From The Worries Of The World 9. King Of Time 10. Fire And Flame 11. Against The Gods 12. Songs Of War 13. Álvur kongur