Heavy Feather: Débris & Rubble

Als je houdt van classic rock met een bluesy inslag – invloeden van Free, Cream en Lynyrd Skynyrd – dan moet dit debuutalbum van het Zweedse Heavy Feather je aandacht trekken. Het viertal – Lisa Lystam (vocals), Matte Gustavsson (gitaar), Morgan Korsmoe (bass) en Ola Göransson (drums) – zorgt op ‘Débris & Rubble’ immers voor elf uiterst knappe nummers in dit deelgenre. Natuurlijk klinkt Heavy Feather niet als een van deze bands: daarvoor zorgen niet alleen de vrouwelijke vocalen voor, maar ook de tijdsgeest. Misschien is het dan ook beter om Blues Pills als referentie band aan te halen. In ieder geval levert Heavy Feather hier elf zeer knap opgebouwde nummers af in dit deelgenre die inderdaad schatplichtig zijn aan de eerder vernoemde bands, maar ook duidelijk een eigen gezicht laten zien. De mooi uitgebalanceerde ritmesectie zorgt voor een mooie en solide basis. Het gitaarwerk rockt en swingt knap en krachtig en zorgt bovendien voor een heel bluesy, soms lichtjes psychedelische, inslag. Een extra bluesy gevoel wordt opgewekt door het gebruik van harmonica in een paar nummers. Maar de grootste troef voor Heavy Feather lijken me de heel soepele, soulvolle vocalen van Lisa Lystam die een schitterende stempel op het geheel drukken en zowel prachtig tot hun recht komen in de uptempo songs als in de immens beklijvende, ingetogen bluesy ballade ‘Whispering Things’ waarmee het album afsluit. En zo blijven we ons hier afvragen hoe het komt dat er elk jaar opnieuw zo’n enorm pak aan getalenteerde bands uit Scandinavië ons een debuut presenteert om “u” tegen te zeggen. En dat in tal van genres! Heavy Feather is in ieder geval een nieuwe band om extra in de gaten te houden!

Luc Ghyselen (92)

The Sign Records

Tracklist: 1. Débris & Rubble 2. Where Did We Go 3. Waited All My Life 4. Dreams 5. Higher 6. Tell Me Your Tale 7. Long Ride 8. I Spend My Money Wrong 9. Hey There Mama 10. Please Don’t Leave 11. Whispering Things