Fatal Curse: Breaking The Trance

Het debuutalbum van Fatal Curse, een trio uit het Amerikaanse New York, zorgt ervoor dat je een tijdreis maakt naar de jaren tachtig toen traditional heavy metal zijn glorieperiode kende. OK, Je hoort wel wat invloeden uit power metal en speed metal langskomen, maar hoofdzakelijk kiest het drietal – Mike Bowen (vocals, bass), Chris Bowen (drums) en Dave Gruver (gitaar) – voor heel traditionele heavy metal die pretentieloos gebracht wordt. ‘Breaking The Trance’ telt slechts zeven tracks, maar die zorgen voor een gedreven en krachtige indruk. Vernieuwend is dit allerminst, dus een prijs voor originaliteit zal Fatal Curse hier zeker niet mee winnen. Wel krijg je goed gearrangeerde melodieus en aanstekelijk klinkende tracks die je uitnodigen tot meebrullen, stevig headbangen en je luchtgitaar bespelen. De krachtige vocalen worden hier op knappe wijze ondersteund door stevige riffs, pompende basslijnen en stuwende drumpatronen. Voeg daar knappe gitaarsolo’s aan toe – die vallen hier in elk nummer opnieuw in positieve zin op! – en je verkrijgt een sterk geheel die hier best wel naar meer smaakt. Zeker indien je te vinden bent voor een veertig minuten onvervalste pretentieloos heavy metal vertier. En soms moet dit echt niet meer zijn om ons bij MUSIKA gelukkig te maken. Indien dit album in de gouden beginjaren van het genre op de markt was gekomen, kon Fatal Curse op basis van dit materiaal uit gegroeid zijn tot een absolute topper in het genre.

Luc Ghyselen (80)

Shadow Kingdom Records SKR 165

Tracklist: 1. Breaking The Trance 2. Blade In The Dark 3. Gang Life 4. Can’t Stop The Thunder 5. Chains Of Eternity 6. Priestess Of Fire 7. Eyes Of The Demon