Last In Line: II

Met ‘II’ is het collectief Last In Line toe aan zijn … tweede full-album. De band werd in 2011 in het leven geroepen door Vinny Appice (drums), Jimmy Bain (bass), Vivian Campbell (gitaar) en Claude Schnell (keyboards) als tribute to Dio – band. – De vier heren zijn immers te horen op het album ‘last In Line’ van Dio – Als vocalist werd Andrew Freeman aangetrokken. Langzaam ontstond de behoefte om, naast een pak nummers uit het repertoire van Dio, ook eigen werk te brengen en in 2016 werd met ‘Heavy Crown’ het debuut op de wereld losgelaten, een album dat volledig in het verlengde ligt van wat Dio bracht. Nu is het gezelschap er met zijn tweede full-album. Claude Schnell en de helaas in 2016 overleden Jimmy Bain zijn er niet meer bij. Eerstgenoemde werd nog niet echt vervangen, terwijl Phil Soussan nu op bass te horen is. ‘II’ bevat twaalf tracks als je de dreigende bombastische intro meetelt. Nog steeds blijft het geluid schatplichtig aan de heavy metal die Dio ons bracht, maar Andrew is bijlange na geen vocalist als Dio, terwijl ook het songmateriaal onder het “Dio-niveau” blijft. Wat krijg je dan wel: stevig en krachtig klinkende heavy metal tracks gebracht door een stel klassebakken waarvan je toch net iets meer mag verwachten. Let wel, het geheel klinkt heel krachtig en strak: de knallende drumpatronen zetten samen met stevige basslijnen een solide basis op. Het raamwerk van riffs blijft krachtig en goed, terwijl de gitaarsolo’s van Vivian steeds melodieus en vingervlug blijven. En de vocalen van Andrew klinken stevig en krachtig. Dus eigenlijk hebben we niets aan te merken op deze ‘II’, enkel waren de verwachtingen misschien wat hoog gespannen, en die werden niet volledig ingelost. Zonder echte uitschieters, maar zeker ook zonder miskleunen, levert Last In Line met ‘II’ een heel degelijk traditional heavy metal af.

Luc Ghyselen (72)

Frontiers Records FRCD 914

Tracklist: 1. Intro 2. Blackout The Sun 3. Landslide 4. Gods And Tyrants 5. Year Of The Gun 6. Give Up The Ghost 7. The Unknown 8. Sword From The Stone 9. Electrified 10. Love And War 11. False Flag 12. The Light