Dream Theater: Distance Over Time

Dream Theater werd in 1985 als Majesty door John Petrucci (gitaar), John Myung (bass) en Mike Portnoy (drums). In 1989 verscheen een eerste full-album onder de naam Dream Theater (‘When Dream And Day Unite’). Met mondjesmaat bouwde Dream Theater het succesverhaal verder uit, want, we moeten eerlijk zijn, Dream Theater is ondertussen uitgegroeid tot een van de absolute toppers als het aankomt op progressive metal. ‘Distance Over Time’ is het veertiende full-album ondertussen van de band die enkel bestaat uit muzikanten die een technische bagage hebben om “u” tegen te zeggen en die, elk op hun instrument, tot de absolute top behoren. Het spreekt dan ook voor zich dat we de heren – John Petrucci (gitaar), John Myung (bass), James LaBrie (vocals), Jordan Rudess (keyboards, piano) en Mike Mangini (drums) – op geen enkel foutje betrappen en dat het technische niveau op ‘Distance Over Time’ weer geweldig hoog ligt. Inventieve drumpatronen, pompende en stuwend basslijnen, schitterend uitgewerkte piano en keyboards klanken, superbe gitaarwerk en fenomenale zang: het is weer allemaal voor handen en het zorgt ervoor dat Dream Theater telkens opnieuw weergaloos voor de dag komt. Ja, het klopt dat het ene album wat harder, steviger en strakker klinkt dan een ander. Maar dat is een punt van muggenzifterij: het is de inventieve, technisch hoogstaande kwaliteitsvolle muziek die telkens voor zich spreekt die telt. Album na album leggen de heren van Dream Theater de lat hoog en dat is op deze ‘Distance Over Time’ niet anders. Of een album al dan niet uitgroeit tot een klassieker beslist het publiek. Wij hebben alvast genoten van de nieuwe Dream Theater die zowel nieuwe elementen in de sound toelaat, als vertrouwde wegen bewandelt. Tien tracks lang bleven we geboeid luisteren en sommige fragmenten smaken naar meer, terwijl anderen ons iets minder konden overtuigen, maar globaal gezien zijn we heel tevreden met de kracht, de technische hoogstandjes en het vernuft dat de heren ons hier laten horen.

Luc Ghyselen (85)

InsideOut Music

Tracklist: 1. Untethered Angel 2. Paralyzed 3. Fall Into The Light 4. Barstool Warrior 5. Room 137 6. S2N 7. At Wit’s End 8. Out Of Reach 9. Pale Blue Dot 10. Viper King