In Flames: I, The Mask

Het Zweedse In Flames werd in 1990 opgestart en was een van de grondleggers van wat we tegenwoordig melodic death metal noemen. Ook als grondleggers van de noemer “Gothenborg Sound” mag je In Flames toe voegen. Intussen zijn we bijna dertig jaar later en zijn er tal van invloeden in de sound van de band geslopen. Groove metal, metalcore en alternative rock zijn er een paar van. Maar vergis je niet, In Flames pakt met deze ‘I, The Mask’ weer snoeihard uit. De band – tegenwoordig bestaande uit Anders Fridén (vocals), Björn Gelotte (gitaar), Bryce Paul (bass), Niclas Engelin (gitaar) en drummer Tanner Wayne (die laatste vervangt Joe Rickard, die er tijdens de opnames de brui aan gaf) – mixt al deze invloeden tot een zinderend, maar best wel heel krachtig, geheel. Elk nummer op dit nieuwe album krijgt het typische In Flames jasje (aanstekelijke melodieën gekoppeld aan ruwe kracht) aangemeten zodat we de band bijna een muziekstijl op zichzelf mogen noemen. Kracht, melodie, maar ook aanstekelijkheid zijn de ingrediënten die je telkens opnieuw ontwaart in hun muziek. We gaven het album een aantal luisterbeurten en steeds opnieuw komen we onder de indruk van de kracht, de energie en de gedrevenheid van de nummers die uitnodigen om te participeren. Al je geen zin hebt om te brullen met het koor tijdens het einde van ‘(This Is Our) House’, dan weet ik het ook niet meer. Verder valt het vooral op dat de vocalen van Anders van rustig en clean tot krachtige ruwheid gaan in zowat elke song: een heel pak afwisseling dus. We willen ook de aandacht vestigen op het toch wel immens strakke riffwerk van de heren en het wervelend gitaarwerk, zonder dat we de uiterst krachtige en solide basis van de ritmesectie willen minimaliseren. Met ‘I, The Mask’ is In Flames toe aan zijn dertiende full-album en de heren zetten zo hun muzikale reis perfect aansluitend op ‘Battles’ en ‘Siren Charms’ verder. Dat fans van het eerste uur zich hier niet echt kunnen in vinden, zal de band worst wezen: ze zien hun aanhang met zowat elk nieuw album groeien.

Luc Ghyselen (80)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Voices 2. I, The Mask 3. Call My Name 4. I Am Above 5. Follow Me 6. (This Is Our) House 7. We Will Remember 8. In This Life 9. Burn 10. Deep Inside 11. All The Pain 12. Stay With Me