Appearance Of Nothing: In Times Of Darkness

Appearance Of Nothing is een Zwitsers progressive rock / progressive metal gezelschap dat in 2004 werd opgestart en reeds drie full-albums op de markt bracht. Sinds het laatste album, ‘A New Beginning’ (2014) zijn er wat strubbelingen geweest in de line-up en dat zal waarschijnlijk de reden zijn dat we vijf jaar hebben moeten wachten op nieuw werk van het vijftal (Omar Cuna (vocals, bass), Marc Petralito (piano, hammond, synthesizers), Ronnie Wolf (drums), Manuel Meinen (gitaar) en Albert Ibrahimaj (gitaar)). ‘In Times Of Darkness’ is het vierde werkstuk van dit gezelschap. Het album telt acht composities die elk op zich een heel pak aan tempo en ritmewisselingen telt. Dat de heren hun instrumenten tot in de puntjes beheersen is ook al bijna een vaststaand gegeven in het genre. Dat is ook hier het geval: superbe melodieus gitaarwerk, inventieve drumpatronen, knappe basslijnen, goede krachtige cleane zang, én … een massa aan keyboards die, naar onze persoonlijk smaak, net iets te veel in de spotlight komen te staan. Maar dit mag je er niet van weerhouden om deze ‘In Times Of Darkness’ een kans te geven. Vooral vocaal worden we toch wel gecharmeerd door de krachtige cleane vocalen, de stevige grunts en growls van Christian Älvestam die in een paar tracks langskomen (en naar onze smaak nog meer mogen aan bod komen) én de schitterende vocale bijdrages (tijdens ‘Storm’ en ‘Lost’) van Anna Murphy (Cellar Darling) die ook instond voor de mix. Andere gastbijdrages zijn er nog van Devon Graves (vocals tijdens ‘Disaster’) en Tina Guo (cello tijdens ‘The Black Sea’ en ‘Deception’). Dankzij de extra accenten van de gasten, krijgt dit album toch dat ietsje meer om op te vallen. Of Appearance Of Nothing hiermee de doorbraak naar een groter publiek zal forceren, betwijfel we toch, maar liefhebbers van progressive rock / progressive metal moeten dit beslist een kans geven.

Luc Ghyselen (78)

Escape Music ESM 328

Tracklist: 1. Inside These Walls 2. The Black Sea 3. Storm 4. Erase 5. Deception 6. Disaster (Sweetest Enemy) 7. Lost 8. The Huntress