Reese Wynans and Friends: Sweet Release

Bij liefhebbers van Stevie Ray Vaughan zal de naam Reese Wynans zeker een aantal belletjes doen rinkelen. De toetsenist was immers te horen op de albums ‘Soul To Soul’ en ‘In Step’ van Stevie Ray Vaughan and Double Trouble, een verhaal dat een veel te vroeg einde kende met de tragische dood van Stevie Ray in 1990. Met tal van gasten – Kenny Wayne Shepherd, Joe Bonamassa, Warren Haynes, en zijn makkers bij Double Trouble Chris Layton en Tommy Shannon zijn er slechts een paar van – werd deze ‘Sweet Release’ opgenomen. Wie waar precies aan bod komt, is niet volledig duidelijk bij de promo die hier zijn rondjes draait. Je krijgt dertien tracks te horen die een mix vormen van blues, rock en soul, waarvan vier nummers uit de Stevie Ray Vaughan periode komen zodat dit dan ook een eerbetoon aan deze Texaanse blues / rock virtuoos is geworden. Maar vergis je niet, het is niet omdat alle gasten een duidelijk plaats in het geheel opeisen en geregeld in de schijnwerpers komen te staan middels hun vocale bijdrages of gitaarwerk, dat dit geen Reese Wynans-album is geworden. In elke track eist immers ook jij een prominente rol op middels zijn beklijvend en gepassioneerd toetsenwerk. Zelf zijn we geen enorme fan van hammond B3 orgel als dit teveel op de voorgrond komt, en net dat is hier het geval. Let op, we zullen dit niet wegzappen, maar dertien tracks lang is voor ons net iets van het goede teveel ondanks de flitsende gitaarsolo’s, de soulvolle vocale bijdrages, de blazerssecties en de harmonicasolo’s die het geheel extra kruiden. Maar voor liefhebbers van hammond B3 is dit hier wel smullen geblazen.

Luc Ghyselen (75)

Provogue Records / Mascot label Group PRD 75761

Tracklist: 1. Crossfire 2. Say What! 3. That Driving Beat 4. You’re Killing My Love 5. Sweet Release 6. Shape I’m In 7. Hard To Be 8. Riviera Paradise 9. Take The Time 10. So Much Trouble 11. I’ve Got A Right To Be Blue 12. Soul Island 13. Blackbird