Norvhar: Kauna (ep)

Met ‘Kauna’ zorgt het Zwitserse Norvhar voor een eerste ep. Norvhar werd pas in 2018 opgestart maar een aantal leden van de band waren ook al samen sinds 2015 in Harmoniks. Onder de naam Norvhar nemen ze een nieuwe start al blijven ze trouw aan hun muzikale uitgangspunt: epic folk / pagan metal. ‘Kauna’ telt zeven tracks waarvan opener ‘From Fire …’ en afsluiter ‘… To Ashes’ twee stukjes muziek zijn met een gesproken tekst die het verhaal achter dit eerste album nog eens uit de doeken doen, zodat je slechts vijf nummers aangeboden krijgt. Twee ervan, ‘Fest In Midgard’ en ‘Of Stone, Gold And Blood’, werden eerder reeds als single op de markt gebracht. ‘Fest In Midland’ is een gedreven en energiek stuk folk metal dat met rauwe en ruwe vocalen wordt gebracht: een uptempo nummer dat uitnodigt tot een stevige opzwepende rondedans. ‘Of Stone, Gold And Blood’ gaat die zelfde richting uit, maar bevat een paar korte breaks met gesproken tekst. De folk klanken worden vooral uit de keyboards getoverd, al gebruikt het zestal ook fluit. Niet echt iets nieuws onder de zon dus, daar de overige drie tracks in het verlengde liggen van de eerder aangehaalde nummers, maar het geheel klinkt wel niet onaardig zodat we dit gezelschap wel eens aan het werk willen horen tijdens een live concert: we vermoeden dat er een wild onstuimig feestje kan ontstaan. Natuurlijk zit de band nog bijlange niet op het niveau van hun landgenoten Eluveitie om het maar bij die te houden, maar potentieel is er wel degelijk. Al is het met slechts vijf nummers nog wat in het duister tasten wat betreft hun kunnen en of de band wel degelijk blijkt heeft van een doorgroei. Met ‘Kauna’ levert Norvhar alvast een mooi ep-tje af die liefhebbers van epic folk / pagan metal wel zal bekoren. Wij houden Norvhar alvast in het oog.

Luc Ghyselen (72)

Independent release

Tracklist: 1. From Fire … 2. Fest In Midgard 3. Of Stone, Gold And Blood 4. Mystic Forest 5. Goblins’ Outpost 6. Fields Of Fate 7. … To Ashes