Raunchy: Velvet Noise

Raunchy is een Deense band die reeds in 1992 werd opgestart. Eerst nog als cover band van Metallica maar sinds 1994 een eigen koers varend. Het gezelschap koos ervoor om zich muzikaal uit te drukken aan de hand van alternative metal waarin je ook elementen uit metalcore, industrial en melodic death metal kan ontwaren. ‘Velvet Noise’ was het eerste album dat het gezelschap op de markt bracht (2001) en bij velen sloeg dit in als een bom. Het album bevat negen tracks waar agressie, brutaliteit en kracht hand in hand gaan in tracks die gedreven, energiek en passievol werden gebracht: het speelplezier drupt zo uit de speakers. De band werd ook een grootse carrière voorspeld al kwam dit er tot nu toe niet echt volledig uit. Raunchy liet album na album – er zijn er ondertussen vijf bijgekomen – best wel knappe dingen horen, maar evengoed zaten er een pak nummers tussen die ons maar matig konden bekoren. Nu krijgt het debuut, ‘Velvet Noise’ dus, een geremasterde herkansing als lp-uitgave bij Mighty Music. En of we daar bij mee zijn! ‘Velvet Noise’ laat immers een gedreven jonge bende horen dat zich niet in allerhande bochten moet wringen om ons te overtuigen. Track na track, negen in totaal, weet het gezelschap ons te begeesteren met hun uiterst gedreven en energieke sound. Immens krachtige en brutale vocalen worden hier immers op schitterende wijze ondersteund door energiek pompende basslijnen, denderende drumpatronen en stevige riffs. Al het goede dat vlak na het uitbrengen van dit album in de pers verscheen mag je als waar beschouwen en hopelijk zorgt deze heruitgave ervoor dat de muzikale carrière van Raunchy in een stroomversnelling verzeild geraakt. ‘Velvet Noise’ is in ieder geval een aanrader voor elke rechtgeaarde metal fanaat.

Luc Ghyselen (90)

Mighty Music PMZ 301

Tracklist: 1. Twelve Feet Tall 2. Bleeding 3. Drive 4. Tonight 5. Leech 6. My Game 7. Crack Of Dawn 8. Out Of Sight 9. This Is Not An Exit