Latitudes: Part Island

Latitudes is een Britse post rock / sludge band uit London, opgericht in 2006 en met ‘Part Island’ brengen ze hun vierde full cd uit. En die is werkelijk beresterk. Verschil met de vorige albums is dat er nu op elk nummer gezongen wordt. ‘Underlie’ begint zeer rustig met zeer gevoelige, kwetsbare zang, begeleid door piano en klassiek gitaargetokkel om dan midden het nummer te versnellen met sludge/ doom en klagerige zang. Wat een opener. Dan volgt ‘Moorland Is The Sea’: opnieuw een rustig begin, wat proggy om dan weer te versnellen. Hier horen we super sterk drumwerk, snelle riffs en de typische zweverige, wat klagende zang die wat aan Soen doet denken. ‘Dovestone’ begint zwaarder en log: een harder nummer met opnieuw sterk drumwerk en slepende gitaren. Weeral een sterk nummer. ‘The Great Past’ is het snelste nummer, genre Karnivool en zodoende een leuke verandering. Eindigen doet het album met het tien minuten durende ‘Part Island’. Het nummer begint erg ingetogen, versnelt dan even, dan weer een kabbelend moment om dan met stevige riffs de luisteraar los te laten. Het ganse album is top: vooral de steengoede riffs, het uitmuntend drumwerk én de prima zang (al zullen sommigen de wat klagende toon misschien minder goed vinden). Maar vooral de prima opbouw van de nummers maken van Latitudes een klasseband.

Bart Verlinde (90)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Underlie 2. Moorland Is The Sea 3. Dovestone 4. Fallowness 5. The Great Past 6. Part Island