Korpiklaani: Beer Beer

Korpiklaani is een folk metal gezelschap dat in 1993 werd opgestart als Shamaani Duo. In 1997 werd de naam gewijzigd tot Shaman en sinds 2003 gaat men verder als Korpiklaani. Deze Finnen zorgen voor een heel aanstekelijke versie van folk metal waarin viool en accordeon een grote rol opeisen. Tekstueel gezien snijden ze onderwerpen aan als natuur, mythische verhalen en … drank. ‘Beer Beer’ mag je dus in de laatste categorie onderbrengen en kan je origineel terug vinden op het album ‘Voice Of Wilderness’ uit 2005. Omdat het nummer steevast uitgroeit tot een van de hoogtepunten van hun live concerten en om de fans wat extra’s aan te bieden nu de band op hun “Wayfarers & Warriors Tour 2019” vertrekt ter ondersteuning van hun meest recente album, ‘Kulkija’, is er deze ‘Beer Beer’. Veertien maal hetzelfde nummer, misschien wel een beetje van het goede teveel als je de rit in een ruk uitzit, maar telkens op een iets andere manier gebracht dankzij gasten van veertien verschillende bands. Toch blijft zowat elke versie erg dicht bij de originele versie, al krijg je het nu in tal van verschillende talen te horen. Een ding is zeker: het is een erg opzwepend en uiterst aanstekelijk nummer die aan zet tot wilde ronde dansen. Wie er allemaal een bijdrage levert, vind je terug bij de tracklist. Een versie steekt er wat tussen uit, en dan niet omdat die beter zou zijn dan een andere, maar wel omdat men het nummer als basis gebruikt om er echt een eigen versie van te maken. Ik heb het hier over ‘Shai Shai’ van het Russische Nytt Land, een band die je mag onderbrengen in het vakje Siberian Nordic dark folk en hier een eigenzinnige versie neerzet. De meest begrijpbare versie voor ons, Nederlandstaligen, vind je als afsluiter van Heidevolk. Meteen een leuk hebbeding voor liefhebbers van Korpiklaani.

Luc Ghyselen (70)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Kalja (feat. Vesku | Klamydia) 2. Bier Bier (feat. Gerre | Tankard) 3. Bíra Bíra (feat. Fleret) 4. Øl Øl (feat. Trollfest) 5. Shai Shai (feat. Nytt Land) 6. Birra Birra (feat. Emilio | Skiltron) 7. Пиво Пиво (feat. Troll Bends Fir) 8. Pivo Pivo (feat. Meri | Irij) 9. Μπύρα Μπύρα (feat. Jesper | Turisas) 10. Pivo Pivo (feat. Milan from Aschar) 11. Beer Kill Kill (feat. Zetro | Exodus) 12. Beer Beer (feat. Chris | Alestorm) 13. Mellanöl (feat. Viking Danielson | Svarta Ljuset) 14. Beer Beer (feat. Heidevolk)