Lance King: ReProgram

Lance King is een Amerikaanse vocalist en songschrijver die een pak adelbrieven kan voorleggen uit zijn reeds lange muzikale carrière. We pikken er een paar uit om je een beeld te geven: Gemini (1985-1993), Balance Of Power (1997-2003) en Pyramaze (3003-2007). Die band hebben allen een iets gemeen: ze stonden, of zijn nog steeds, bekend als melodic en progressive power metal bands. Een muzikaal gegeven dat eigenlijk als een rode draad doorheen zijn carrière loopt. Dit is op dit werkstuk onder eigen naam niet anders want ook ‘ReProgram’ volgt dit pad. Het eindresultaat zijn dit keer twaalf nummers waar kracht en melodie hand in hand gaan met de nodige wendingen in tempo en ritme. Muzikaal zit alles knap elkaar: goed opgebouwde songs worden vakkundig gebracht met klaterende drumpatronen, pulserende basslijnen, stevige riffs die allen samen voor de solide basis zorgen. Voeg daar dan de melodieuze gitaarsolo’s en de krachtige, soepele vocalen aan toe en ‘ReProgram’ van Lance King mag je gerust naast de albums van de eerder genoemde bands leggen: het zal allerminst uit de toon vallen. Twaalf tracks probeert Lance King je aandacht vast te houden. Iets waarin hij niet volledig in slaagt daar sommige nummers nogal lang uitgevallen en niet van begin tot eind weten te overtuigen. Maar echte miskleunen zijn er niet te horen, al komen er ook geen echte uitschieters in positieve zin langs en misschien is dat net nodig om echt op te vallen tussen de stroom aan releases. We houden het dit keer op: “goed, maar het mag toch iets meer zijn van een artiest met die staat van dienst.”

Luc Ghyselen (72)

Nightmare Records

Tracklist: 1. ReProgram 2. Pointing Fingers 3. Stand Your Ground 4. Technology 5. Reaction Formation 6. Limitless 7. Wide Open 8. Chaotica 9. Spell Of Domestication 10. Perfect World 11. A Mind At War