Pig’s Blood: A Flock Slaughtered

Voor de sadomasochisten onder ons, kunnen we dit tweede album van Pig’s Blood gerust aanraden. ‘A Flock Slaughtered’ herbergt namelijk een forse pandoering. De death metal die vooral vanuit het buikgevoel komt, klinkt wat droog met zijn crunchy gitaren, platte drums en lo-fi productie. Niet iedereen zijn kopje thee natuurlijk, maar er zullen voor dit Amerikaans gezelschap evenveel voorstanders als tegenstanders in de extreme scene te vinden zijn. Verwacht je niet aan razendsnelle nummers, de band maakt hier zeker occasioneel gebruik van, maar is net zoveel terug te vinden in mid-tempo regionen. De grote valkuil bij deze sound zou het gebrek aan variatie kunnen zijn, maar Pig’s Blood weet dit te ontlopen. Het spaarzame gebruik van vertragingen is al een factor die in hun voordeel weet te spreken. De solo’s die (heel) miniem wat melodie door laten schijnen komen ook nogal onverwacht. Maar op ‘Anti-kosmic Discord (Meaningless Self-sacrifice)’ sluiten ze af met zo’n fenomenaal gitaarstuk die onze gedachten projecteert naar een nachtmerrieachtig landschap. Voor zo’n effect kunnen we enkel onze spreekwoordelijke hoed afnemen. De combinatie screams-grunts werkt hier wel goed. Persoonlijk zijn we blij dat de screams meer het voortouw nemen omdat we de grunts op ‘A Flock Slaughtered’ nogal monotoon vinden klinken. Naar onze mening zal de band ook een publiek bij black metal fanaten kunnen vinden (Zo zagen we dat ze binnenkort in het voorprogramma van Horna te vinden zijn). Laat ons eerlijk zijn, een album als deze heeft meerdere luisterbeurten nodig. Op het eerste gehoor vonden we alles nogal eentonig klinken, maar laag na laag ontdek je nieuwe dingen. Niet voor te zeggen dat we niet af en toe eens onze concentratie verliezen, maar een smet op het blazoen voor Pig’s Blood is deze ‘A Flock Slaughtered’ zeker niet. Benieuwd of men ooit de oversteek naar ons continent maakt. En als u mijn nu wilt excuseren, ik moet de heren hun veel te lange titels in de tracklist noteren.

Levi De Luycker (75)

Godz Of War Productions DCCXCIV

Tracklist: 1.Gates Ripped Open (Scum Choking Out the Meek) 2 Unnamable Death (Unspeakable One Honored) 3 Violent Spirit of Decadence (Humiliating the False Triumphant) 4 Anti-kosmic Discord (Meaningless Self-Sacrifice) 5 Maniacal Triumph’s Embrace (Narcotic Lust) 6 Bloodshed Hell (Interlude) 7 A Flock Slaughtered (Unfettered Maniacs) 8 Possessed by Nightfall (Violently Freeing Oneself from the Bonds of Life) 9 Aberration (Submit or Perish) 10 Enforced Agony (The Noose Tightened)