Devil Master: Satan Spits On Children Of Light

Het Amerikaanse Devil Master werd in 2016 en zorgde eerder voor een demo, een single en een ep. Nu acht het gezelschap de tijd rijp om uit te pakken met een eerste full-album: ‘Satan Spits On Childeren Of Light’. Het gezelschap zorgt hier voor dertien nummers die een eigenzinnige mix vormen van black metal, death rock en punk. Iets wat wij althans een eigenaardige en vooral eigenzinnige mix vinden. Maar … het werkt verdorie wel. Terwijl opener ‘Listen, Sweet Demons’ beklijvend en mysterieus klinkt door de bombastische piano klanken, is het eigenlijk pas vanaf track twee, ‘Nightmares In The Human Collapse’ dat Devil Master al zijn demonen over je heen stuwt. Het tempo krijgt een razende vaart mee, het punkgehalte klimt naar een hoge hoogte waar ook death rock zijn deuren wagenwijd opentrekt. De vocalen, al zijn die eerst niet overvloedig aanwezig, zorgen voor een ongemakkelijk gevoel tot die volledig overschakelen op black metal: rauw, ruw en dreigend. Meteen de ideale combinatie om de band tot een razende furie te laten ontketenen. ‘Black Flame Candle’ gaat op dit wervelende elan aan een verschroeiend hoog tempo verder. En met ‘Devil Is Your Master’ doen ze er nog een schepje boven op. We zijn vier tracks ver, een goeie negen minuten, en we liggen reeds uitgeteld op de mat na zo’n intense, furieuze start. Als je dacht dat men het toch even wat rustiger aan zou doen met ‘Christ’s Last Hiss’ heb je het mis. OK, de start is iets rustiger dan het furieuze van de eerste tracks, maar dit blijft hondsbrutaal, dreigend en zwaar op de maag liggend. Vooral omdat Devil Master hier ook speelt met tal van tempo en ritmewisselingen. ‘Skeleton Hand’ is iets minder gedreven en energiek, maar op gebied van brutale dreigende kracht steekt dit er misschien net iets bovenuit. Het instrumentale ‘Nuit’ is een tussendoortje war je even wat op adem kan komen, want met ‘Gaunt Immortality’ stampt Devil Master weer razend, furieus en zwart geblakerd om zich heen. Jongens, wat een agressieve donkere vocalen worden hier over je heen gedumpt. En zo zijn we weer vertrokken voor die intens furieuze en toch zo eigenzinnige trip die Devil Master ons voorschotelt. De heren knallen er stevig op los tot de laatste tonen van ‘Webs Of Sorrow Webs’ wegsterven om dan opnieuw met demonische bombastische pianoklanken af te sluiten met ‘XIII’. Zelden hoorden we een betere symbiose van punk, death rock en black metal en, ook dat mag gezegd worden, met ‘Satan Spits On Childeren Of Light’ levert Devil Master een schitterend debuut af. Misschien is de korte tijdsduur van het album – nog geen zevenendertig minuten – het enige nadeel, maar hé, er bestaat ook zoiets als een repeat-knop op een cd-speler.

Luc Ghyselen (92)

Relapse Records

Tracklist: 1. Listen, Sweet Demons… 2. Nightmares In The Human Collapse 3. Black Flame Candle 4. Devil Is Your Master 5. Christ’s Last Hiss 6. Skeleton Hand 7. Nuit 8. Gaunt Immortality 9. Desperate Shadow 10. Her Thirsty Whip 11. Dance Of Fullmoon Specter 12. Webs Of Sorrow Webs 13. XIII