Earth Messiah: Ouroboros

Het Zweedse trio Earth Messiah – Mathias Helgesson (gitaar, vocals), Patrik Orrmén (drums) en Marcus Hedkvist (bass) – is een stoner rock / stoner metal band dat met ‘Ouroboros’ zijn debuut op de wereld los laat. ‘Ouroboros’ telt negen tracks en opent eerder rustig en kalm met het instrumentale titelnummer dat al meteen een heel pak psychedelica laat horen. Met het gedreven ‘Escape From Reality’ hebben de heren onze aandacht echt te pakken. Ruw en rauw klinkende vocalen – ze doen ons in de eerste plaats denken aan Ben Ward (Orange Goblin): geef toe, er zijn mindere persoonlijkheden om mee vergeleken te worden. – zijn een extra trekpleister tijdens dit krachtig en energieke nummer. Met ‘Attention’ gaat men dan de loodzware, drukkende kant op: het tempo ligt gevoelig lager zonder aan kracht in te boeten. Onze aandacht hebben ze alvast. Er wordt op gebied van tempo weer een paar tandjes hoger geschakeld voor het gedreven en energieke ‘Trouble Child’. Tracks zoals deze weten we hier ten volle te waarderen: knappe gitaarsolo trouwens. De heren gaan gezwind en gedreven verder met het krachtige en zelfs lichtjes dreigende ‘In The Darkness’. ‘I Am’ telt dan weer een pak wisselingen in tempo: van krachtig en heftig tot eerder kalm en rustig. Het tempo gaat weer met een ruk de hoogte in voor het energieke ‘Queen Of The Land Of Tomorrow’. Het al even gedreven en energieke ‘Always Remember’ volgt gezwind. Het afsluitende ‘Father Of Fire’ knalt al even energiek en gedreven uit de speakers. We mogen dan ook besluiten dat Earth Messiah met ‘Ouroboros’ een heel knap visitekaartje heeft afgeleverd dat wat langzaam op gang komt, maar nadien alle verwachtingen moeiteloos inlost. Liefhebbers van stoner rock / stoner metal hebben er met dit Zweedse gezelschap in ieder geval een band bij om naar uit te kijken.

Luc Ghyselen (90)

Argonauta Records

Tracklist: 1. Ouroboros 2. Escape From reality 3. Attention 4. Trouble Child 5. In The Darkness 6. I Am 7. Queen Of The Land Of Tomorrow 8. Always Remember 9. Father Of Fire