Crematory Stench: Grotesque Deformities (ep)

Het zal daar wel stinken in Costa Mesa, Californië, vooral als Crematory Stench hun repetitieruimte betreedt of de plaatselijke podia onveilig maakt. Niet enkel de naam, maar ook hun broeierige death metal meurt een eind ver. Met ‘Grotesque Deformities’ presenteert het viertal hun tweede ep. Dit vijf tracks tellende kleinood kwam reeds in november uit op cassette, maar wie een vinyl of cd-versie verkiest kan Blood Harvest vanaf nu soelaas bieden. Wij merkten vooral een sound op die geijkt lijkt aan oude releases van Death, Cannibal Corpse en Pestilence. Eigenlijk zouden we de intro niet mogen meetellen als nummer, maar de naargeestige sfeer zet meteen al de toon. Wanneer ‘Septic Offal’ wordt ingezet, krijgen we death metal in de oude leest van het genre, gemixt met doomy partijen. De titeltrack kan men echter beschouwen als rechtdoorzee doodsmetaal, waarbij de riffs vooral zegevieren. In ‘Hypothermic Expiry’ valt ons oor dan voornamelijk op de ritmesectie. Ook hier is het bruut geweld die de hoofdmoot vormt. ‘Slumber’ pikt dan de draad echter weer op met een ijselijke sfeer. Lang duurt dit niet aangezien de band het niet kan laten om alle registers open te zetten en opnieuw te schuren. Toch waart opnieuw een doomy invloed rond doorheen deze track. ‘Grotesque Deformities’ kan dus wel enige variatie aan de dag leggen. Een kwaal die de meeste nieuwe death metalbands wel plaagt. De mix hield men op een laag pitje, wat de retrokwaliteit ten goede komt, maar wel wat negatieve punten met zich meebrengt. De vocalen galmen nogal, het gitaarwerk kan soms nogal als een brei klinken, maar voornamelijk de drums zijn de dupe. Om eerlijk te zijn kunnen we de charme van de gitaren en het resonerende schreeuwen wel inzien, maar het slagwerk zou wel gediend zijn van een beter geluid. Nu hebben we bij releases van Blood Harvest nog maar zelden nette producties aangetroffen, dus ligt dit wel in de lijn van de verwachtingen. Liefhebbers van bruut geweld die voornamelijk klinkt zoals die begin jaren negentig het levenslicht zag mogen zich verkneukelen aan Crematory Stench.

Levi De Luycker (78)

Blood Harvest

Tracklist: 1. Interlude 2. Septic Offal 3. Grotesque Deformities 4. Hypothermic Expiry 5. Slumber