Ruadh: Sovereign

Ruadh is een nieuw solo project uit Schotland die met deze ‘Sovereign’ zijn eerste werkstuk aflevert. Ruadh staat muzikaal voor atmospheric black metal en kiest ervoor om de nummers lang uitgesponnen te brengen waarin heftige stukken worden afgewisseld met zeer atmosferische stukken muziek die je meevoeren doorheen de geschiedenis, cultuur en mythologie van Schotland. Opener ‘Where I Belong’ opent sfeervol en atmosferische vooral black metal geweld overneemt. We hebben wat moeite met de vocalen die ons half gesproken, maar vrij ruw in de oren klinken in een stem timbre dat ons niet volledig ligt. Koorzang zorgt voor wat ondersteuning. Een fikse regenbui luidt het einde van deze track in. Het titelnummer gaat op deze manier verder en opnieuw zijn het de vocalen die ons er van weerhouden om het nummer ├ęcht in de armen te sluiten. ‘Waiting’ bevalt ons in dat opzicht veel beter: mooi gezongen cleane vocalen zijn daarvoor het belangrijkste ingredi├źnt, al komen er ook rauwe vocalen in dit nummer langs. ‘A Quiet Place’ is een zeer rustig sfeervol nummer geworden waarin natuurgeluiden in verwerkt zitten en bijna de bovenhand halen op het instrumentale. We kunnen meteen gaan wegdromen van een betere wereld toen er nog geen klimaat overleg nodig was. Het staat in ieder geval in schril contrast met het energiek en gedreven openende ‘We Will Rise Again’. Het duurt tot over halfweg vooraleer we op een aftmosferish element botsen en de georkestreerde regenval zorgt voor een rustpunt, een breekpunt in het nummer. Met ‘Under It’s Branches’ sluit het album af: een nummer dat opnieuw sfeervolle atmosferische elementen verenigt met black metal geweld. We kunnen gerust stellen dat Ruadh een goed genre gebonden album aflevert waar we, tijdens een eerste luistersessie, wat moesten wennen aan de vocalen, maar die ons, achteraf gezien dan toch, best wel kunnen bekoren.

Luc Ghyselen (78)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Where I Belong 2. Sovereign 3. Waiting 4. A Quiet Place 5. We Will Rise Again 6. Under It’s Branches