Mortanius: Till Death Do Us Part

Het Amerikaanse Mortanius bouwt reeds sinds 2013 aan een muzikale carrière. De band werd opgestart door ex-Outlander vocalist Lucas Flocco en drummer Victor Cardone. Al vlug kwamen Mike Gissi (gitaar) en Jesse Shaw (bass) erbij en begon men te werken aan nummers. Dit leverde ondertussen drie ep’s, maar men zag ook gitarist Mike Gissi – na de eerste ep – en drummer Victor Cardone – na de derde ep – vertrekken zodat de twee overgebleven leden wat hulp inriepen om hun vrij complexe mix van progressive metal en power metal gestalte te geven. Symfonische elementen, maar ook neo klassieke elementen, maken verder deel uit van de totaalsound van Mortanius. Het debuutalbum telt slechts vijf tracks. ‘Facing The Truth’ opent en laat ons kennis maken met de sound van de band en de, naar mijn smaak, veel te hoge stem van Lucas die wel wat ondersteund door de vocalen van Leo Figaro (Minstrelix, Dragon Guardian). Zoals het past in het genre komen tal van wisselingen in tempo en ritme aan bod. ‘Disengage’ duurt bijna dubbel zo lang, en alhoewel het muzikaal best goed in elkaar steekt, zijn het opnieuw de vocalen die de song, naar mijn gevoel althans, nekken. Ook voor ‘Jaded’ laat men een extra vocalist opdraven, maar ook Jonas Heidgert (Dragonland) kan het vocale aspect niet echt naar een hoger niveau tillen, zodat we opnieuw moeten besluiten dat er werk aan de winkel in het vocale gedeelte. Tijdens het eerste deel van ‘Till Death Do Us Part’ lijkt het beter te lukken: Lucas moet niet hoog gaan met zijn stem en dat klinkt ons een stuk aangenamer in de oren. Maar helaas blijft dit niet duren en moeten we dus opnieuw besluiten dat het vocale aspect ons alles behalve ligt. Ook tijdens de overbodige cover van Wham’s ‘Last Christmas’ blijft het vocale gedeelte ons een doorn in het oog. We kenden Mortanius niet echt vooraleer we dit album onder ogen kregen en na deze ‘Till Death Do Us Part’ zijn we zeker niet geneigd om ook de eerder uitgebrachte ep’s aan onze collectie toe te voegen.

Luc Ghyselen (56)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Facing The Truth 2. Disengage 3. Jaded 4. Till Death Do Us Part 5. Last Christmas