Dire Peril: The Extraterrestrial Compendium

Dire Peril is een Amerikaanse metalband die zich ergens tussen de power metal en de thrash bevindt. De samenwerking van Jason Ashcraft (Helion Prime) en John Yelland (Judicator) zorgen voor hoge verwachtingen. Zeker als dan nog aangekondigd werd dat ze voor dit album met enkele gastmuzikanten konden samen werken ligt de lat toch vrij hoog. De Californische band is ontstaan in 2012 en heeft naast enkele ep’s en enkele singles nu ook een full album uitgebracht. De teksten situeren zich in de science fiction wereld, zoals ‘Predator’, ‘Starship Troopers’ of ‘E.T.’. ‘Yuatja Hunter Culture’ is de ietwat vreemde naam van de mythische opener. Het duurt niet lang eer het nummer voluit gaat met een aantal zeer snedige thrashy riffs en diepe, krachtige vocalen. Het episch refrein zorgt voor een perfecte mix van thrash en klassieke heavy metal. “Hello my friend, leave me at ease” laat het gemoedelijke nummer ‘Planet Preservation’ van start gaan met een eerder negatieve donkere sfeer, maar refrein blijkt toch bombastisch en strijdvaardiger. ‘Enemy Mine’ komt traag op gang. Het start vanuit met enkele riffs die steeds sterker worden naar een mooi ritme. Richting refrein komen er een paar keiharde riffs en krachtige vocalen bij. De brugjes tussen de stukken en de vingervlugge gitaarsolo zijn opmerkelijk. De mooie cleane vocale intro van ‘The Visitor’ staat in groot contrast van wat we al gehoord hebben. Het is een grotendeels akoestische track met emotionele vocalen waardoor het nummer boeiend blijft. Om het nummer nog wat extra diepte te geven zit hier en daar nog wat extra gitaarwerk in en worden de vocalen ook een pak agressiever. Liefhebbers van thrash zullen met ‘Roughnecks’ en ‘Total Recall’ hun gading vinden. De melodie staat schril tegenover de vingervlugge zware riffs die het nummer volledig in hun greep houden. In het midtempo ‘Queen Of The Galaxy’ worden de vocalen ondersteund door Brittney Slayes, frontzangeres van het Canadese Unleash The Archers. Het vrolijk klinkende nummer start met melodieuze gitaarpartijen. Een leuke samenzang en catchy refrein zorgt dat dit nummer tot mijn favoriet van de schijf behoord. Beide stemmen klinken geweldig samen. Het begin van het meer dan zeven minuten durende ‘Blood In The Ice’ is erg ingetogen. Het ritme krijgt een duw in de rug en het nummer escaleert in een veel ruigere track. Het tempo verandert nog enkele keren waardoor dit lange nummer meer dan boeiend blijft. Ook ‘Heart Of The Furyan’ pakt het snedig en melodieus aan. Het refrein is richting power metal, terwijl de stukken ertussen meer thrashy klinken. ‘Altair IV The Forbidden Planet’ gooit daar nog een gitaarsolo bovenop. Vlak voor de laatste track nog even op de rem voor ‘Always Right Here’. Het nummer start rustig en duister maar doet me aan Metallica denken. Die rust wordt vaak onderbroken door agressievere en veel heftigere stukken. Het vormt een goed contrast binnen eenzelfde nummer. Afsluiter ‘Journey Beyond The Stars’ begint met een uitgebreid instrumentaal gedeelte. Het tempo wordt vaak gewijzigd door toevoeging van gitaarstukken van de hand van Ayreon-meesterbrein Arjen Lucassen. Voor het grootste deel is dit een album vol mokerslagen en centraal gitaarwerk. Dit is een gevarieerd maar zwaar en lang album, dat toch wel enkele rustigere momenten kent. De goede productie en arrangementen zorgen ervoor dat dit uur voorbij raast.

Rocking Klingon (80)

Divebomb Records

Tracklist: 1. Yuatja Hunter Culture 2. Planet Preservation 3. Enemy Mine 4. The Visitor 5. Total Recall 6. Queen Of The Galaxy 7. Roughnecks 8. Blood In The Ice 9. Heart Of The Furyan 10. Altair IV The Forbidden Planet 11. Always Right Here 12. Journey Beyond The Stars