Vile Apparition: Deprativy Ordained

Het Australische Vile Apparition ontstond uit de assen van het veelbelovende Sewercide. Oliver Ballantyne(drums) en Jamie Collic(Gitaar, (toen) bas, vocalen) legden in 2017 de basis voor de band met de demo ‘Atrocious Captivity’, waarna Dave Kearns en Dan Harris werden aangetrokken om de positie van bass en gitaar in te vullen. Met die line-up presenteren ze hun debuut, ‘Depravity Ordained’ op Memento Mori. Het geheel is een smerig stukje death metal, geënt op vroege Suffocation en Deeds Of Flesh. Een smeuïg jaren negentig eerbetoon dus, al laten de heren het niet te stoffig worden. Tegenwoordig zijn er wel meerdere bands in dit straatje actief, en alhoewel ‘Depravity Ordained’ zeker geen kemel schiet, laten ze de concurrentie niet achter zich. Daarvoor zijn de nummers niet memorabel genoeg. Eerlijk gezegd vinden we de grunt die Jamie Collic tentoon stelt nu ook niet het neusje van de zalm, en komen we die nogal snel beu. Niet getreurd, af en toe grijpen ze onze aandacht. Het doomy tussenstuk in ‘Aeon Of Impalement’, of de flitsende solo op ‘Dissect To Enucleate’, laat ons direct terug inzien dat we hier wel met een talentvolle band te maken hebben. Alleen zouden we wel meer van die afwisselende stukjes kunnen gebruiken. Lof aan de band dat ze in het midden de luisteraar door middel van ‘The Cursed Path’ op rust laten komen met een huiveringwekkend keyboardstuk. Daarna zet men terug in op snelheid met ‘Malevolent Aphanatesia’ en laat men dit eigenlijk niet meer los. Als bonus krijgen we nog de volledig demo ‘Atrocious Captivity’ mee, die in het verleden enkel als cassette beschikbaar was. De opnamekwaliteit hiervan is een pak minder dan van de full length, maar voor een demo is het zeker niet slecht. Ook hier geeft de band van hetzelfde laken een pak. Kort door de bocht vonden we dit een onderhoudend album, al denken we dat er in het vervolg nog iets meer inzit. Doch, de kiem is al geplant.

Levi De Luycker (72)

Memento Mori

Tracklist: 1. Mauled and Nameless 2. Depravity Ordained 3. Dissect to Enucleate 4. Aeon of Impalement 5. The Cursed Path 6. Malevolent Aphanatesia 7. Repulsive Desire 8. The Gate 9. Window Of The Grotesque 10. The Abyssal Plain (demo) 11. Anatomized Remnants (demo) 12. Atrocious Captivity (demo) 13. Featureless Deity (demo)