Windswept: The Onlooker

Windswept is een zoveelste band of project waarin we Roman Sayenko (gitaar, vocals) in terug vinden. Windswept bestaat verder uit V. (drums) en K. (bass). Het trio ontstond in 2017 en debuteerde meteen sterk en beklijvend met het full-album ‘The Great Cold Steppe’. Vorig jaar was er dan de ep ‘Visionaire’ en nu dus deze ‘The Onlooker’. Net als het voorgaande werk van dit trio klinken de zeven tracks op dit album opnieuw heel rauw en ruw. Black metal die doet denken aan de beginperiode van het genre gedrenkt in de weidse sound die de scene uit Oekraïne in zich heeft. ‘I’m Oldness And Oblivion’, de instrumentale opener als intro zet je eerst nog volledig op het verkeerde been: net een stuk oud half kapot stukje speelgoed waar klank uit komt. Daarna is het allemaal furieus en rauw gebrachte black metal die de klok slaat. Stevig, krachtig en dreigend uit de speakers knallend: iets anders hadden we eigenlijk niet verwacht van Windswept. Niets vernieuwend, geen tierlantijntjes, gewoon inpluggen en knallen aan een furieus tempo met agressieve en bijtende vocalen. Je houdt er van of je loopt er in een wijde boog omheen. Enig minpuntje – als je dat al een minpunt mag noemen – is de vrij korte speelduur: na goed en wel zevenendertig minuten lig je uitgeput op de mat.

Luc Ghyselen (78)

Underground Activists / Season Of Mist SUA 089

Tracklist: 1. I’m Oldness And Oblivion 2. Stargazer 3. A Gift To Feel Nostalgia 4. Disgusting Breed Of Hagglers 5. Gustav Meyrink’s Prague 6. Insomnia Of The Old Men 7. Times Of No Dreams & No Poets 8. Bookworm, Loser, Pauper