Thormesis: The Sixth

Het Duitse Thormesis is met ‘The Sixth’ toe aan zijn … zesde full-album: meteen dus een heel toepasselijke en sprekende albumtitel. De band werd in 2006 opgestart en zorgt voor een mooie mix van black metal en pagan metal. En dat zonder ook melodie uit het oog te verliezen en er kalmere stukken in te lassen die je als post black metal mag gaan omschrijven. Kortom, een band naar ons hart. En ook muzikaal weten de heren ons te boeien. ‘Sonnen’ mag openen en doet dit eerst nog wat aarzelend, maar al vlug komt de brutale en dreigende sound opzetten en wordt je meegevoerd op een heel stevige trip die ook wat korte, atmosferische momenten kent. Wat koorzang zorgt nog voor een extra accentje. Meteen een binnenkomer van formaat. De toon lijkt gezet en opvolger ‘Thy Morbid Drunken Ways’ hakt er al vanaf de eerste tonen genadeloos op in. Een mooie sfeervolle break zorgt voor passend tegengewicht met de zwartgeblakerde black metal sound. ‘Chor Der Toten’ opent rustiger en eerder atmosferisch, maar opnieuw duurt het niet te lang voor snelheid en black metal in volle kracht overnemen. Een paar keer gaat de voet wat van het gaspedaal en krijgen we sfeervolle stukjes te horen die in schril contrast staan met de rest van het nummer. ‘Zeichen Zum Grund’ laat ons wat langer wachten op die krachtige rauwe en ruwe vocalen en biedt ons ook een iets ander geluid. Black metal wordt er iets meer gedoseerd met atmosferische invloeden. Toch past ook dit wonderwel in de totaal sound van Thormesis. Het nummer kent wel een heel abrupt einde: het lijkt echt wel met een schaar afgesneden. Deze mooie opgebouwde sound wordt verder gezet met ‘Lichtermeer’, een track die atmosferisch en wijds opent, om te ontaarden in puur black metal geweld. Vanaf dan worden deze twee elementen verder door elkaar gehaald zonder in een kakofonie te ontaarden. Intrigerende piano klanken besluiten dit nummer. Zonder aan kracht, brutaliteit of dreiging in te boeten lijkt ‘One Last Tear For Every Burned Soul’ het “gevoeligste” nummer op dit album, al is dit misschien een verkeerd gekozen bijvoeglijk naamwoord voor dit stevige nummer. Al het goede wordt nogmaal bevestigd in het afsluitende ‘Deadened Skies’ dat opnieuw rustig, maar beklijvend opent om al vlug in volle kracht te ontploffen. Man, wat gaan vijfenveertig immens snel als je ondergedompeld wordt in schitterende muziek. Thormesis levert met dit album een heerlijk pareltje af in zijn (sub)genre.

Luc Ghyselen (95)

MDD Records MDD 147

Tracklist: 1. Sonnen 2. Thy Morbid Drunken Ways 3. Chor Der Toten 4. Zeichen Zum Grund 5. Lichtermeer 6. One Last Tear For Every Burned Soul 7. Deadened Skies