Fen: Stone And Sea (ep)

Opgelet dit is geen nieuwe Fen release, maar een heruitgave van de originele ‘Stone And Sea’ ep zoals die op maxi cd uitkwam in 2016. De ep was overigens een split release met Sleepwalker. Nu komt die ‘Stone And Sea’ ep dus uit op vinyl via Eisenwald. Op zich is dit geen slecht idee. Dan maar eens luisteren zeker hoe de tracks klinken drie jaar later. Of nee, misschien moet ik eerst nog eens wat promo maken voor Fen. Fen is zo’n post black metal atmospheric weet ik veel wat band. Ik bedoel maar, alles wat ze tegenwoordig niet kunnen onderbrengen in een vakje en voornamelijk uit shoegaze, industrial, black en / of death metal hun inspiratie haalt. Dat genre dus. Fen’s laatste release was het ‘Winter’-album uit 2017. ‘Stone And Sea is dus geschreven in dezelfde periode. Als we de bijgeleverde bio mogen geloven, was ‘Stone And Sea’ uitdrukkelijk bedoeld voor de band zelf en moest het een stap terug zijn naar eerder werk dat meer aanleunde bij atmosferische black metal. Het is wat het is, wat mij betreft. En het is vooral een goed voorbeeld van een band die shoegaze, black metal en filmische composities door de mixer haalt en vervolgens assembleert tot iets sfeervol, dynamisch, avontuurlijk, afwisselend en hoogstaand. Voila, meer moet dat niet zijn. Mooi artwork ook voor de rest. Dus als het aan mij ligt, dan gaan we binnenkort zo’n vinyltje in huis halen en daar vooralsnog geen spijt van krijgen, maar wel veel plezier aan beleven. Bij deze is ‘Stone And Sea” toegevoegd aan mijn te lange lijst met MUST HAVE platen.

Frederik Blieck (88)

Eisenwald

Tracklist: 1. Tides Of Glass 2. Stone And Sea 3. The Last Gravestone