Autumn: Stacking Smoke

Zoals we ondertussen al lang weten is Nederland het land bij uitstek van de bekende female fronted metal bands. Volgens mij is dat niet geheel toevallig voor één van de ruimst denkende landen op deze aardbol. Het indirecte gevolg van een brede top is dat je ook een brede subtop krijgt. Binnen die subtop zijn er een aantal bands die erin thuishoren niet zozeer omdat ze kwalitatief minder zijn dan de toppers, maar eerder omdat ze andere prioriteiten vooropstelden dan muziek maken. Enkele voorbeelden: Madder Mortem, Ex-Libris, Scenario II, Sin7Sins, Izegrim, All for Nothing, … Het rijtje kan verder aangevuld worden met stuk voor stuk prima bands. Autumn is misschien dè band die deze subcategorie aanvoert. Na zeven jaar, snap je het, komt Autumn terug uit een best lange winterslaap om ‘Stacking Smoke’ op de wereld los te laten. Het laat zich raden dat de wereld zich nauwelijks iets van dit wederoptreden zal aantrekken. Spijtig, want ‘Stacking Smoke’ is een prima plaat die in België allicht nooit zal geschreven worden, daarvoor zit onze jeugd teveel met hun kop in de kont van Bazart, Balthazar, Niels De Badstaander en ander ongedierte. Spijtig, want Autumn is gemaakt voor de radio, voor alle seizoenen, voor alle festivals, voor elk soort publiek. ‘Stacking Smoke’ bevat zoveel prima songs dat het nauwelijks te geloven is en bovendien zit de band ergens op de grens van rock en metal. Dit kan gevaarlijk zijn als het niveau van de songs niet voldoende is, maar luister bijvoorbeeld naar ‘Blackout’. Indien onze radiomakers wat meer ballen aan hun lijf hebben en wat minder zot zijn van de konten van bleitende zangers, dan zou ‘Blackout’ grijsgedraaid worden. Wat Marjan en co hier brengen is niets minder dan pure kwaliteit die fans van alternatieve rock, gothic metal, symfonische metal en andere genres in huis moeten hebben. Binnenkort doet Marjan het hopelijk nog eens fijntjes over wanneer de nieuwste Vetrar Draugurinn verschijnt.

Frederik Blieck (90)

Painted Bass Records

Tracklist: 1. The Phantom Limb 2. Old Fuel 3. Stacked Smoke 4. Blackout 5. Cyanide Sky 6. Where The River Ends 7. Thursday 8. Fury (Forging Tempests part I) 9. Shadow North (Forging Tempests part II) 10. Shift To Silence (Forging Tempests part III) 11. Beacon (Forging Tempests part IV)