Red Cain: Kindred: Act I

Het Canadese Red Cain, meer bepaald uit Calgary, is heel trots om ons hun eerste full-album te presenteren. De band werd opgestart in 2012 en kan je dus zeker niet beschuldigen van over productiviteit. Sinds de opstart zorgde Red Cain eerst voor een single. Wat later in datzelfde jaar (2016) volgde een titelloze ep, met vier tracks waaronder de eerste single. Vorig jaar werden drie singles op de markt gebracht – ‘Snakebouquet’, ‘Zero’ en ‘Wing Of The Crow’ – en die vind je nu terug op dit zeven tracks tellend full-album. Het gezelschap – Rogan McAndrews (bass), Taylor Gibson (drums), Brendan Doll (gitaar), Noah Bockmuehl (gitaar) en Evgeniy Zayarny (vocals) – zorgt voor een mooie symbiose van melodic metal met elementen uit progressive metal en wat groove metal. De nummers zijn mooi opgebouwd en kennen verschillende wisselingen in tempo en ritme. Een stevige basis van drums en bass zorgen voor het fundament waarop krachtige, maar melodieus gitaarwerk en toetsen worden aangebracht om het dynamische framewerk rond te maken. De vocalen klinken goed en zuiver, maar laten een bepaald accent horen waar we niet goed weg mee weten: de ene keer verbaast Evgeniy ons met knappe stukken, een volgend moment proberen we zijn tongval zonder succes thuis te brengen en worden we er wat zenuwachtig van. Toch beschikt deze Red Cain over potentieel, al mag je hen nog in geen geval op hetzelfde niveau plaatsen als de “promo talk” ons doet geloven (Kamelot, Symphony X, Draconian, Tesseract). Dat de heren toch nog steeds elk steuntje in de rug kunnen gebruiken, bewijst de bijdrage van Kobra Paige (Kobra and The Lotus) die tijdens het afsluitende ‘Wing Of The Crow’ met de meeste punten gaat lopen! Laten we dus stellen dat er heel wat potentieel aanwezig is bij Red Cain, maar dat nog niet alle puzzelstukjes op de juiste plaats zijn gevallen.

Luc Ghyselen (72)

Independent Release

Tracklist: 1. Snakebouquet 2. Midnight Sarabande 3. Zero 4. Blood & Gold 5. Juliet 6. All Is Violence 7. Wing Of The Crow