Swallow The Sun: When A Shadow Is Forced Into The Light

Een nieuw Swallow The Sun album is altijd iets om naar uit te kijken en een hele eer om te reviewen. Maar wanneer een album komt na een meesterwerk en bovendien een bijproduct is van een heuse tragedie, dan staat er je als recensent toch een serieuze opdracht te wachten. Ik denk dat vele lezers ondertussen weten dat Juha Raivio’s levenspartner, Aleah Stanbridge, meer dan twee jaar geleden overleed en het overlijden Aleah, zangeres van Trees Of Eternity, diepe sporen naliet bij Juha. Eerst liet Juha nog zijn demonen los in de vorm van Hallatar’s debuut ‘No Stars Upon The Bridge’, een eerbetoon aan en klaagzang voor Aleah. Vervolgens kregen we de ultieme elegie te horen in de vorm van ‘Lumuni Aurea’. ‘Lumina Aurea’ kreeg eerder een recensie op onze site. Het nummer staat los van het nieuwe album en is daarom ook niet te vinden op ‘When A Shadow Is Forced Into The Light’. Het openingsnummer op dit album heeft dezelfde titel en is een meeslepend nummer van begin tot einde. Hoe meer je ernaar luistert, hoe meer het een parel blijkt te zijn: de mix van shoegaze, doom en progressive is uniek en wordt voorzien van magistrale zanglijnen. De lijn met vorig meesterwerk, ‘Songs From The North’ wordt precies doorgetrokken. ‘The Crimson Crown’ opent als een nummer van Empyrium, maar evolueert tot een rustig maar onderhoudend luisternummer. ‘Firelights’ is dan weer een ander verhaal. Misschien beter niet te verraden waarom en alleen maar aan te geven dat dit een topnummer is. ‘Upon The Water’ is ook in orde. ‘Stone Wings’ heeft iets Paradise Lost-achtig. ‘Clouds On Your Side’ wordt speciaal naar het einde toe. ‘Here On The Black Earth’ is een Pink Floyd-achtig nummer met een death metal twist. Cool. ‘Afsluiten doet Swallow The Sun met ‘Never Left’, een mix van gothic en doom, sereen en dramatisch tegelijkertijd. Wederom slaagt Swallow The Sun erin om een zeer hoog niveau te halen. Vergelijkingen met vorig album, acht ik zinloos. Dit album heeft voldoende persoonlijkheid op zich.

Frederik Blieck (90)

Century Media

Tracklist: 1. When A Shadow Is Forced Into The Light 2. The Crimson Crown 3. Firelights 4. Upon The Water 5. Stone Wings 6. Clouds On Your Side 7. Here On The Black Earth 8. Never Left