Darkwater: Human

Het Zweedse Darkwater werd in 2003 opgestart en zorgde eerder voor twee full-albums: ‘Calling The Earth To Witness’ (2007) en ‘Where Stories End’ (2010). Na negen jaar is er eindelijk nieuw werk van de heren te horen. Of het het wachten waard is geweest ? ‘Human’ ligt duidelijk in het verlengde van wat de heren eerder brachten. Nog steeds hoor je knap opgebouwde en gearrangeerde nummers melodic progressive metal. Dit keer krijg je tien nummers te horen: goed voor meer dan vijfenzeventig minuten luisterplezier. De band beschikt met Henrik Båth in ieder geval over een uitstekende vocalist die met zijn warme stem de teksten overtuigend, soepel en krachtig weet neer te zetten. – Op tal van momenten doet hij ondergetekende denken aan Tommy Karevik (Seventh Wonder, Kamelot). – De overige muzikanten – Markus Sigfridsson (gitaar), Simon Andersson (bass), Magnus Holmberg (keyboards) en Tobias Enbert (drums) – zijn allen toppers op hun instrumenten zodat we het vijftal op geen enkel foutje kunnen betrappen. Tal van ritme en tempowisselingen inde songs zorgen ervoor dat de aandacht nooit verslapt. Dat de heren toch dicht bij de uitgetekende richtlijnen van het (sub)genre blijven is niet echt een bezwaar. Track na track weet het vijftal immers te overtuigen met mooie vocale accenten, superbe gitaarspel, knappe interventies op keyboard, klaterende drumpatronen en stuwend basslijnen. Liefhebbers van bijvoorbeeld Circus Maximus of Seventh Wonder moeten dit beslist een kans geven. Hoogst waarschijnlijk krijgt deze ‘Human’ van Darkwater dan een mooi plaatsje in hun collectie. En nee, deze heren moeten niet opnieuw negen jaar wachten om met nieuw materiaal op de proppen te komen.

Luc Ghyselen (82)

Ulterium Records ULTCD 042

Tracklist: 1. A New Beginning 2. In Front Of You 3. Alive (Part I) 4. Alive (Part II) 5. Reflection Of A Mind 6. Insomnia 7. The Journey 8. Burdens 9. Turning Pages 10. Light Of Dawn