Diabolical: Eclipse

Op hun vijfde album opent het Zweedse Diabolical op majestueuze wijze.‘We Are Diabolical’ is een openingsnummer zoals je er meer zou moeten horen: origineel, onvoorspelbaar, perfect geproduceerd en zich vast beitelend in het gehoor. De mix van death / black metal à la Behemoth met koorzang en de overgang naar progressieve rock is gewoon razend knap gedaan. Ik ben nu al benieuwd hoe dit live zal klinken op 10 maart in het Entrepot te Brugge. ‘Betrayal’ is het tweede nummer en volgens dezelfde mix als ‘We Are Diabolical’ opgebouwd, maar anders. ‘Black Sun’ is ook een geweldig stukje black metal, maar dan black metal anno 2019 die spannend, avontuurlijk en dreigend tegelijkertijd is. ‘Failure’ is een straight in your face explosie van black metal. Fantastisch. ‘Inception’ is een relatief rustiger nummer. ‘Hunter’ pas er perfect naast. ‘Tyranni’ is een instrumentaal nummer die zomaar ergens op een soundtrack kan staan. ‘The Fire Within’ is een uitgesponnen nummer die op een Behemoth plaat zou kunnen figureren. Afsluiter ‘Requiem’ had ik niet direct als afsluiter gekozen, maar misschien wou de band wel op volle toerental eindigen. In elk geval zitten er tussen de negen nummers op dit album geen miskleunen tussen. Elk nummer heeft zijn bestaansrecht. De uniformiteit is wat groter naar de tweede helft van de plaat toe, maar al bij al is het niveau op dit album erg hoog. Ik kan niet wachten tot 10 maart. Dit wordt gegarandeerd weer een topdag. See you there.

Frederik Blieck (90)

Indie Recordings

Tracklist: 1.We Are Diabolical 2.Betrayal 3.Black Sun 4.Failure 5.Inception 6.Hunter 7.Tyranni 8.The Fire Within 9.Requiem