DeVicious: Reflections

Nog geen jaar geleden was er het debuutalbum van DeVicious, een internationaal gezelschap dat zijn thuishaven heeft in Duitsland. Een van de collega’s was vorig jaar nogal enthousiast over dat debuut, zodat we opvolger ‘Reflections’ maar eens aan een goede luisterbeurt wilden onderwerpen. En ja, het vijftal zorgt voor knap gecomponeerde en gearrangeerde melodic (hard) rock / AOR songs die hun bestaansrecht hebben. En als je als band uitgenodigd bent op een aantal Duitse festivals als HEAT Festival, Indoor Summer Festival en Rock & Loc Festival, dan heb je toch wel wat in je mars. ‘Reflections’ telt twaalf tracks (als je de tweede versie van single ‘Never Let You Go’ meetelt), die precies in dit vakje passen. Dit betekent dat je melodieuze rockende songs te horen krijgt waar bass en drums voor een goed basis zorgen. Keys en gitaar “vechten” om beurt voor hun plaatsje in de spotlight, terwijl krachtige vocalen het zaakje af ronden. ‘Long Way Home’ opent met een strakke riff om verder te groeien tot een stevig en krachtig klinkende rocksong waarin alle ingrediënten van de sound van DeVicious een mooi plaatsje krijgen. Zo krijgen we meteen een overtuigende start te horen. Single ‘Never Let You Go’ steunt dan weer meer op keys, en daar zijn we minder fan van. Al probeert men de meubelen te redden door er een duet van te maken. Åge Sten Nilsen (Ammunition, Wig Wam) maakt hier zijn opwachting. Het zorgt voor een heel aanstekelijk, iets te radiovriendelijk, rockend nummer als je het ons vraagt. ‘Understand’ is dan weer iets krachtiger. Ook ‘Desire’ klinkt goed, met een toch weer iets te gepolijst catchy refrein. Net alsof vocalist Zoran Sandorov zich moet inhouden of niet voluit mag gaan. En dat vinden we echt spijtig, want zijn lichtjes rauwe, schurende stem vinden we heel knap. Het is een gegeven waar ook andere songs onder leiden, niet dat we zijn cleane vocalen niet waarderen, maar nu en dan even krachtiger, rauwer en ruwer uit de hoek komen had voor extra variatie gezorgd. Nu blijft het allemaal iets te braaf en kleurt men mooi tussen de afgebakende lijntjes van het genre zoekend naar een nummer die hitsucces zou kunnen opleveren. Je hebt het al begrepen: het album kabbelt mooi verder binnen het genre – met de nodige knappe melodieuze gitaarsolo’s –, maar echte uitschieters horen we niet langs komen, zodat we wat op onze honger blijven zitten en onze aandacht duidelijk verlaspt naarmate het album vordert. We kunnen dan ook besluiten dat DeVicious een goed genre gebonden album heeft afgeleverd, maar door het feit dat er een massa albums in dit genre op de markt worden gebracht wordt het moeilijk voor dit kwintet om echt op te vallen.

Luc Ghyselen (72)

Metalapolis Records MPR 0081

Tracklist: 1. Long Way Home 2. Never Let You Go 3. Understand 4. Desire 5. Hungarian Girl 6. Flying 7. Saturday Night 8. We’re Dying 9. Run Together 10. Feel The Heat 11. Manhattan Memories 12. Never Let You Go